Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted
seminarieHuset
Målgruppe
For voksne
Andet

Livestreaming - Rejsen ud i rummet

06.10.20
Hvordan kommer rumsonder og satellitter egentlig op i rummet? Hvilke baner anbringes de typisk i, og hvordan anbringes de der? – Ja, det er raketvidenskab!

Tag med ind bag de tykke universitetsmure og få et overraskende indblik i hvad forskerne egentlig sidder og laver. Aftenens forelæser: professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet .

Når en satellit skal sendes op i rummet, er det afgørende at det sker med en hastighed på mindst 28.000 km/t for at den kan komme i kredsløb om Jorden – ellers vil satellitten falde ned igen.

Men hvordan er det overhovedet muligt at komme op på så store hastigheder? Hvordan rammer satellitten den rigtige bane, og hvordan skifter en satellit fra én bane til en anden? Hvor højt oppe over os kredser de satellitter som vi på en skyfri aften kan se bevæge sig hen over himlen… og hvorfor falder nogle satellitter ned og brænder op i Jordens atmosfære?

Spænd sikkerhedsbæltet og gør klar til nedtællingen til dette foredrag om rumfart og raketvidenskab for begyndere.

Velkomst og introduktion til aftens emne kl. 18.45 

Da coronareglerne evt. kan sætte en begrænsning for, hvor mange vi må være i lokalet, gælder "først-til-mølle-princippet".

Streamingen begynder præcist kl. 19:00 

I samarbejde med Aarhus Universitet livestreamer vi på storskærm en række anderledes og inspirerende foredrag i naturvidenskab, fra en verden de fleste af os ikke har adgang til. Foredragene transmitteres direkte over hele landet.

Materialer