Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
10:00 - 18:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Danmark
Tickets
Billetsalg lukket
Udstilling

Fotograf Marianne Engberg

22.06.18
En fotograf uden kamera.

Fotografen Marianne Engberg (født 1937) er, hvad man kan kalde, en sen starter, når det handler om hendes kunstneriske praksis. I 1950’erne tog hun en uddannelse som portrætfotograf, og i 1960’erne arbejdede hun med modefotografi og rejsereportager. I 1970’erne havde hun sit eget fotoatelier. Det var først, da hun var i slutningen af 40’erne, at hun begyndte at udstillede som kunstfotograf.  Det fandt sted i Bertha Urdang Gallery i New York i 1984. I alle årene har hun boet i London og New York.

Det var det kameraløse pinhole fotografi, der for alvor fik Marianne Engberg i gang. Hun begyndte allerede i 1960’erne at eksperimentere med denne simple teknik, hvor et lille hul i en papkasse og et stykke fotopapir er eneste ingredienser kombineret med meget lang eksponeringstid.  Siden har hun også eksperimenteret med fotogrammet, hvor genstande belyses direkte på fotopapir, og hun har udviklet en metode, som hun kalder phoyosynthetisme, der er en variant af fotogrammet.

I sin kunstneriske praksis har hun udforsket disse enkle teknikkers potentialer. I nogle billeder har hun ladet pinhol billedets cirkulære form være dominerende for udtrykket, som det ses i en række af hendes blomsterstudier. I andre billeder, hvor motivet er arkitektonisk, har hun f.eks. forvandlet new yorkske skyskrabere til slanke søjler, underlagt cirklens dominans.

Som rodfæstet modernist er Marianne Engberg optaget af det kameraløse billedes essens. Hun undersøger grænsen mellem abstraktionen og den fotografiske realisme. I den proces spiller lyset en afgørende rolle.

Uanset om hun arbejde med farver eller i gråtoneskalaen, giver hun sine billeder en monokrom karakter. Det bidrager til at ophæve enhver tidslighed og med det greb, får hun skabt et billedmæssigt udtryk, der har en egen suggestiv ro og afklaring.

Marianne Engbergs fotografiske praksis ligger i forlængelse af de undersøgelser, flere kunstfotografer arbejder med i samtidskunsten, f.eks. Mads Gamdrup og Emil Salto ligesom hendes teknik-eksperimenter genkendes i Astrid Kruse Jensens kunstneriske praksis. Det er derfor også relevant at se udstillingen Marianne Engberg: En fotograf uden kamera i det perspektiv. 

I samarbejde med Banja Rathnov, Clausens Kunsthandel, København.

Fernisering fandt sted fredag 22. juni, hvor fotografen Marianne Engberg blev interviewet af forfatter Pia Juul, der har skrevet bogen "Et liv med lys” - Marianne Engbergs liv med fotografiet.

Tags