Om dette arrangement

Tid
10:00 - 18:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For voksne
Udstilling

Fotograf Teit Jørgensen

09.02.18 - 27.05.18
Stemninger uden ord

I samarbejde med Banja Rathnov, Clausens kunsthandel og Galleri Tom Christoffersen, København.

Teit Jørgensen er uddannet fotograf på Delta Foto og som filmfotograf på Den Danske Filmskole og har i sin karriere arbejdet både med film og fotografi, udstillet fotografier på Louisiana, Det Nationale Fotomuseum på Det Kgl. Bibliotek, i Galleri Tom Christoffersen, i Galleri Banja Rathnov, solgt til Det Kgl. Bibliotek, Skt. Hans Museum, Nordea og Novo samt repræsenteret på Stedelijk Museum i Amsterdam.

I sit virke som filmfotograf har Teit Jørgensen filmet 5 film på Det Danske Filminstituts liste over de 100 bedste danske dokumentarfilm gennem tiderne. Af dokumentar-, spille- og kortfilm nævner vi i flæng:  Nils Vests ”En Film om Tatoveringer” (1969), Jens Jørgen Thorsens ”Stille Dage i Clichy” (1970), Per Kirkebys ”Tre Piger og en Gris” (1972), Lizzie Corfixens ”Inden Vi Vågner” (1976), Per Kirkeby og Poul Gernes  ”Normannerne” (1976),  Jørgen Leths ”En Forårsdag i Helvede” (1977), Per Kirkebys ”Geologi - er det egentlig videnskab? (optaget i Pearyland) og Jørgen Leths  ”Det Erotiske Menneske” (2010).

I Grønland har Teit Jørgensen filmet adskillige dokumentarfilm, bl.a. Per Kirkeby og Aqqaluks Lynges ”Da Myndighederne sagde Stop”, Mike Siegstads ”Aussivik 77”,  sin egen film”Nabo til Nordpolen”,  Tørk Haxthausens ”Kaali på sælfangst”,  sin egen film” Fangerne på iskanten”

Teit Jørgensen har også udgivet en del bøger hvoraf kan nævnes ekspeditionen "Den gamle Maya" (1971), som bl.a. resulterede i bogen "Mayalandet" (1973) og ”Indianerliv i Regnskoven”lavet i samarbejde med Per Kirkeby og Ib Michael. Teit Jørgensen ar fotograferet Jørgen Leths bog ”Images from Haiti”, udgivet ”Sten, Papir, Saks” med Asger Schnack”. Teit Jørgensen fotografier er også benyttet af Grønlands Tele på en serie nye frimærker med grønlandsk musik. Senest har Teit Jørgensen illustreret Per Kirkebys bog ”Per Kirkeby in Grönland på det tyske forlag Kleinheinrich.

Som en grå eminence har Teit Jørgensen gennem tiden samarbejdet med kompetente og eksponerede kulturpersonligheder. Han er anerkendt for en særlig autenticitet i optagelserne, som hans uprætentiøse tilgang til mediet resulterer i. Tilbage i december 1976 skriver Per Kirkeby om kvaliteten af de mere nøgterne kompositioner, der afspejler en accept af ”procesessens almindelighed”

”... Forstår fotografen dette, bliver hans billeder hverken platte eller demonstrativt tilbydende (…). Billederne får den klare redegørelse for udstrækninger og rum, figurer og størrelser, den rolige klarhed som bliver erindringens og stedernes magi. (…) Meget få fotografer når denne indsigt i simpelheden, de fleste frygter den faktisk og står på hovedet. (…) Men ud af den fotografiske dokumentation, denne simpelhed, vokser stemninger uden ord. Tænk det lader sig se. Teit Jørgensen er en dansk fotograf der har disse kvaliteter. Hans billeder er ikke demonstrative, men de viser at dette lader sig se. Hans billeder har denne rolige udstråling” *

Teit Jørgensens påtænkte udstilling i Katuaq vil bestå af en række fotografier fra 1972 som er taget samtidig med optagelsen af ”Da myndighederne sagde Stop” og viser dagligliv i byen med hovedvægt på familien Mathiesen som også var hovedpersonerne i filmen, samt scener fra byen med de indbyggere der var tilbage inden de sidste udskibninger og tvangsflyttelsen. Det være sig fra fest i forsamlingshuset, fra konfirmationer og fælles partering af en sildepisker, børn der leger, men også forladte tomme huse. Der vil også vises fotos af Jens Hendriksens legendariske Vaigat orkester. Enkelte fotos er fra det Aussivik der afholdtes i 1977.

Fernisering fandt sted fredag 9. februar 2018 kl. 16.30 i Storm P. salen og fotograf Teit Jørgensen var tilstede.

Se videoen fra udstillingen her