Om dette arrangement

Tid
10:00 - 18:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For alle
Udstilling

Nanna Bisp Büchert

02.06.20 - 17.07.20
Udstillingen: I morgen

Fernisering 19.6 kl. 15 på balkon.
Da der er restriktioner pga. Corona, er tilmelding nødvendigt på mail til Inger Lise Nielsen iln@esbjergkommune.dk

Udstillingen kan ses på balkonen til og med 19.07.2020, i den betjente åbningstid.

Tanker på en kirkegård - se filmen på udstillingen

Filmen er optaget på kirkegården i Gualchos, en af de små hvide landsbyer i Andalusiens bjerge. "Jeg har altid været betaget af kirkegårde, de siger noget om menneskene der har levet på den egn eller i den by. Jeg har fotograferet på kirkegårde i adskillige lande.  I filmen filosoferer jeg over forgængeligheden og om hvordan de efterladte ønsker at huske én, når de udsmykker et lille vindue med billede og blomster til at mindes den afdøde".

Filmfotografen er Nikolaj Christensen, optaget sommeren 2017  Den hedder "Nanna og kirkegårdene".

Nanna Bisp Büchert

Nanna Bisp Büchert (f. 1937) tilhører den kreds af kvindelige fotografer som Tove Kurtzweil og Lis Steincke, der op gennem 1970’erne skabte grundlaget for det kunstfotografi, vi kender i dag. Nanna Bisp Büchert er ligesom de øvrige autodidakt, men kom tidligt i kontakt med det eksperimenterende fotomiljø i København og ikke mindst et samarbejde med den fotointeresserede Richard Winther fik stor betydning for hendes kunstneriske praksis.

Nanna Bisp Büchert har altid arbejdet med iscenesættelse i en eller anden form. Oftest er der tale om ”fundne steder”, som kirkegårde, anonyme stuevinduer eller arkitekturs formalistiske potentialer. Også ”fundne objekter” er et vigtigt felt. Alt muligt lige fra døde fugle, stenarter til rustne genstande har hun undersøgt i et stadig forsøg på at finde skævheden og ikke mindst det overraskende i det velkendte.

Forskellige fotoserier

Udstillingen i Phototeket, Esbjerg viser et bredt udsnit af Nanna Bisp Bücherts kunstneriske praksis. Hun har valgt at udstille 10 serier, hvoraf de fleste er skabt i de senere år. Her skal nævnes serien En særlig dag, hvor Nanna Bisp Büchert havde opstillet stramme regler for konceptet. Motivet skulle kunne rummes inde i en kvadratisk ramme, og det skulle optages i det spæde morgenlys på terrassen i hjemmet. Serien Hønseportrætter består af billeder af afhuggede hønsehoveder iscenesat som ”Den sorgfulde høne”, ”Patriarken” eller ”den sovende familie”. Det er både underfundigt og morbidt. 

I serien Rust never Sleeps er det rustent metal fundet i et smedjeværksted ved Stubbekøbing havn. Det danner grundlaget for en billedmæssig bearbejdelse, der bevidst hylder skønheden i det forfaldne. Serien Water Marks repræsenterer et utraditionelt landskabsfotografi baseret på motiver opstået omkring Islands største gletsjer, Vatnajøkult. Sidst skal nævnes serien Plastique, der med afsæt i ophængt dækplastic fundet i forbindelse med renovering af et hus, omsætter plasticen til næsten abstrakte mønstre, der balancerer mellem det abstrakte og det genkendelige i den fotografiske realisme.

Harmoniske universer

Nanna Bisp Bücherts fotografi er funderet i det modernistiske fotografi med afsæt i den klassiske tradition. Hun skaber nye, harmoniske universer, hvor lyset igen og igen er den store medspiller. Hun er en ivrig iagttager og finder i sine nære omgivelser og daglige liv de motiver, som danner udgangspunkt for en kunstnerisk fortolkning. I den fortolkning er der både respekt for det livsskabte og en stærk æstetisk bevidsthed. Hun har vist yngre generationer, at man med simple midler kan lave overbevisende kunstneriske udsagn gennem det fotografiske medium. Hun har også vist, at dagligdagens objekter rummer et kunstnerisk potentiale og dermed har hun samtidig placeret sig som en tidlig udøver af en feministisk strategi.

/Ingrid Fischer Jonge