Om dette arrangement

Tid
10:00 - 18:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For voksne
Udstilling

Tage Poulsen: "Den indre by" (reprospektiv)

04.10.19 - 31.12.19
"Den indre by" (reprospektiv) er arbejdstitel på fotograf Tage Poulsens første retrospektive udstilling i 25 år. En titel som dels refererer til et vigtigt, københavnsk motivområde for fotografen, dels til den indre virkelighed han søger - og giver betragteren adgang til gennem udsøgte sort/hvide aftryk.

Fernisering fredag 4. oktober kl. 16, i Storm P. salen

Tage Poulsens “Oplevelser af den indre by” (1972-80) og “Aftryk af byens hud” (1971-93) vil være centrale serier på udstillingen. Det er dog første gang, at også Poulsens værker fra senhalvfemserne indgår i en retrospektiv ophængning, der har startpunkt i 1960’erne, hvor han ankom fra det østjydske og etablerede atelier i Valby.

 

Det er ikke som erhvervsfotograf, men som fotokunstner, Tage Poulsen har udfoldet sin billeddannende virkelyst. Som lysmester på DR TV har Poulsen i alle sammenhænge forholdt sig til lyset som udtryksmiddel og æstetisk betoning, og siden 1980 har han med storformatkamera kastet et indtrængende blik på både organisk og uorganisk materiale i de nære omgivelser.

 

Bortset fra de tidlige portrætter overskrider næsten alle Tage Poulsens billeder den fotografiske realisme og udfordrer vores umiddelbare virkelighedsopfattelse. Som regel på den måde at lyset og beskæringen får noget stabilt og velkendt til at vække mindelser om noget velkendt eller ubestemmeligt i betragterens fantasi.

Forbillederne har været amerikanske snarere end danske: Minor White, Harry Callahan, Paul Caponigro, Wynn Bullock og Aaron Siskind ikke mindst.

Tage Poulsen er kendt for sin store rolle i formidlingen og udbredelsen af fotografi som kunstart. Mange kender ham som skribent i tidsskrifter og opslagsværker, såvel som gennem Dansk Fotohistorie, hvor han også selv præsenteres som fotograf.

 

I 1995 oversatte og udgav TP teksten “Zen Camera or The Un-making of the Photographer” som rummer noget af den livsvisdom og fotokunstneriske poetik, Poulsen identificerer sig med.

 

Der er mærkeligt nok endnu ikke udgivet en monografi med Tage Poulsens fotografier. Til udstillingen er det hensigten at fremstille en mindre publikation på 20-30 sider, hvor 12-15 af hans værker gengives sammen med flere af hans korter tekster.

Op gennem 70’erne og 80’erne eksperimenterede Poulsen intensivt med det sort/hvide fotografi og dets muligheder som personligt udtryksmiddel - for så i 90’erne at fortrænge symboler og metaforer til fordel for næsten helt abstrakte strukturer og en mere ligefrem, organisk skønhed.

 

Det surreelle spiller en vigtig rolle hos Tage Poulsen, men adskillige og især sene værker er næsten helt og holdent abstrakte udtryk, hvor billedet ikke så meget forskyder objektets identitet, men snarere fremstår som sort/hvid grafik befriet for figurative referencer.

Tags