Spillets forløb

Få et hurtigt overblik over spillets faser og hvordan du nemt kan komme igang og igennem.

Vil du hellere printe denne side ud og læse den i sofaen? Så hent den som en pdf. Ellers læs bare videre...

Spillet kan gennemføres på ca. 70 minutter og består af ti forskellige faser:

  • FØR: Introduktion 5 min.
  • FØR: Spilforklaring 10 min.
  • SPIL: Planlægning 5 min.
  • SPIL: Udvalgsmøde I 10 min.
  • SPIL: Gruppemøde 5 min.
  • SPIL: Udvalgsmøde II 10 min.
  • SPIL: Beslutningen 5 min.
  • SPIL: Tilfredshed? 5 min.
  • EFTER: Refleksion 10 min.
  • EFTER: Farvel og tak 5 min.

Forud for selve spilledagen anbefaler vi, at du fordeler eleverne på seks hold. Der skal være minimum tre elever pr. hold, men der må godt være flere. Er der færre end 18 elever, må du fjerne grupper til det passer (fem grupper ved 15-17 elever, fire grupper ved 12-14, osv.). Hvis det muligt, så anbefales det at splitte tydelige vennegrupper op.

Vi anbefaler også, at du hænger plakaten med teksten ’Biblioteket bygger om’ op i klassen, og forklarer eleverne hvad det er de har i vente. Du bør også give hver elev en kopi af den gruppebeskrivelse, han eller hun skal arbejde ud fra.

FØR: Introduktion (5 min.)

På selve spilledagen skal du for det første byde velkommen. Sørg for at alle elever er samlet, og sig pænt goddag og velkommen. Dernæst forklarer du dem, at de skal spille et rollespil, der handler om biblioteket. De skal kort fortalt forestille sig, at de er en flok unge, der får lov til at bestemme hvordan biblioteket skal designes og indrettes.

Til sidst genopfrisker du de seks grupper som eleverne på forhånd er blevet inddelt i, så alle forstår hvor de hører hjemme, og hvilken mission de andre grupper har. Missionerne er naturligvis modstridende – dét giver nemlig spillet dynamik.

De seks grupper er:

  1. Bogladen
  2. Mediateket
  3. Kulturhuset
  4. Cafeen
  5. Videnstemplet
  6. Projektværkstedet

FØR: Spilforklaring (10 min)

Når eleverne er blevet fordelt i de seks grupper, får de et sæt kort hver. Der er 18 kort til hver gruppe, og bagsiden afslører hvilket sæt kort er til hvilken gruppe. Du beholder selv det syvende sæt, som er markeret ’Beslutningen’. Du skal dernæst forklare dem, hvordan kortene bruges til at illustrere ting der kan foregå, eller laves på det nye bibliotek. Der er tre slags kort, fordi der er tre områder på biblioteket, som eleverne skal bestemme over: Velkomstzonen, Multizonen og Brugerzonen.

På hvert kort står der et diskret bogstav, fra A til F. Bogstaverne viser hvilke af kortene der ideelt set, burde være de mest attraktive for den enkelte gruppe og kan derfor ved spillets afslutning bruges til at finde en decideret ’vinder’, hvis der er behov for det. Vi anbefaler imidlertid, at du ikke deler denne oplysning med eleverne, da de så vil fokusere mere på kortets bogstavværdi, end på indholdet.

Det næste du skal gøre er, at forklare dem hvordan udvalgene virker. Opgaven i hvert af de tre udvalg er, at vælge de to kort fra den zone de arbejder med, som skal bruges i det nye bibliotek. Det er med andre ord ikke alle, der kan blive tilfredse med valget. Udvalgene består af mindst én person fra hver gruppe, og eleverne skal huske på, at det for hver gruppe gælder om, at få valgt så gode kort som muligt – så der skal argumenteres igennem.

Dernæst forklarer du hvad de gør, når de er færdige med det første udvalgsmøde, hvor de finder ud af, hvad de andre grupper ønsker. På dette tidspunkt vender de tilbage til grupperne og snakker taktik. De må gerne bruge tiden til at snakke med andre grupper, men kun én person fra hver gruppe må gå til den samme gruppe. Måske vil eleverne fra Videnstemplet og Bogladen godt hjælpe hinanden i et udvalg, hvis de støtter hinanden i et andet, osv. De forhandler med andre ord videre – og laver måske endda lokumsaftaler. Efter fem minutter går de tilbage til udvalgene. De behøver i øvrigt ikke sende de samme gruppemedlemmer til de samme udvalg igen.

Når du har sikret dig, at eleverne har forstået planen, fortæller du dem hvordan arbejdet i udvalgene afsluttes. Hvert udvalg skal som sagt i sidste ende vælge to kort, som er dem der skal anvendes i indretningen af det nye bibliotek. Hvis det ikke lykkes et udvalg at diskutere sig frem til et kompromis, så må der i sidste ende stemmes om resultatet.

Så sættes spillet i gang!

SPIL: Planlægning (5 min)

Som allerede beskrevet, starter spillet starter ved, at grupperne sætter sig hver for sig og læser deres gruppebeskrivelser i gennem. Du udleverer gruppebeskrivelserne til dem, så snart du er færdig med spilforklaringen. De har nu fem minutter til lige at læse papiret, finde ud af hvem der skal sidde i hvilke udvalg og lægge en strategi for, hvilke kort de primært skal kæmpe for.

Når de fem minutter er gået, sender du dem ud til hver deres udvalg. Sørg for, at de får taget deres kort med sig, så de kan kigge på dem under diskussionen i udvalgene.

SPIL: Udvalgsmøde I (10 min)

Når du har sat udvalgsmøderne i gang, burde debatten køre af sig selv. Du er velkommen til lige at sparke den i gang, hvis det går sløvt. Men som udgangspunkt er det vigtigt, at de selv kører debatten. Det er direkte demokratitræning, og det giver langt mindre afkast, hvis det bliver for styret. Så du kan gå rundt mellem grupperne og prikke til dem, hvis de går i stå eller nogle virker helt hægtet af.

Når de ti minutter er gået, beder du dem alle sammen gå tilbage til deres grupper.

SPIL: Gruppemøde (5 min)

De har nu fem minutter til at tale taktik og forsøge at lægge hemmelige planer. Grupperne må som sagt gerne sende repræsentanter til forskellige borde for at forhandle med enkeltgrupper her – afhængigt af elevgruppen kan du enten opfordre til det eller lade være med at sige noget. Det kommer an på, hvad du som spilafvikler synes virker bedst.

Når de fem minutter er gået, sender du dem tilbage til udvalgene. Mind dem om, at de godt må bytte rundt, så der sidder nye gruppemedlemmer i de forskellige udvalg i forhold til første udvalgsmøde. Det er dog på ingen måde et krav!

SPIL: Udvalgsmøde II (10 min)

Det andet udvalgsmøde foregår på samme måde som det første, dog med en vigtig forskel. Når tiden er gået, skal hvert udvalg have valgt to kort, som bliver en del af den endelige biblioteksplan. Kan de ikke forhandle sig til enighed, må de stemme om det. Om du vil lade dem selv bestemme hvordan afstemningerne skal køre – eller sætte en standard for det – er helt op til dig som spilafvikler. Der er fordele og ulemper ved alle stemmemetoder.

Det vigtige er, at når tiden er gået har hvert udvalg valgt to kort. Så kalder dem alle udvalg sammen, så alle eleverne nu bliver samlet.

SPIL: Beslutningen (5 min)

Når alle eleverne er blevet samlet, tager du spillepladen ’Den endelige beslutning’ frem. Her er der plads til at lægge de seks kort (to fra hvert udvalg), som er blevet valgt til det endelige bibliotek.

Tag kortene fra det sæt du ikke uddelte i starten af spillet, altså ’Beslutningen’. Læg dem på spillepladen, så alle kan se dem. Derefter fortæller du dem, hvilke seks kort de har udvalgt, og læser teksten højt fra hvert kort, så de får en idé om hvad kortene dækker over – en sidste gang.

Når det er gjort, spørger du dem hvor tilfredse de er.

SPIL: Tilfredshed? (5 min)

Lad grupperne stå adskilt fra hinanden og spørg efter tur grupperne hvor tilfredse de er med det endelige bibliotek – og hvorfor. Herefter slutter du spillet og lader dem reflektere i plenum.

EFTER: Refleksion (10 min)

I løbet af refleksionsfasen skal de gerne italesætte nogle af de ting, de har gjort. Stil dem spørgsmål i plenum og få en diskussion i gang. En god måde at gøre det på er ved at stille dem spørgsmål og lade dem stille sig et fysisk sted afhængigt af svaret. Du kunne fx bede dem placere sig ét sted i lokalet, hvis de synes at det gik godt for gruppen, og et andet hvis de synes det gik dårligt. Herefter kan du bede enkelte af eleverne uddybe hvorfor de synes det gik godt/dårligt, om de synes det var svært/nemt, osv.

Når du har fået skabt en fornuftig refleksionsstemning, kan du evt. spørge dybere ind til biblioteksrelevante ting som fx:

  • Tror de, at det er sådan man laver et bibliotek normalt? (Svar: Det er det faktisk lidt, der er bare ikke kun unge med, men alle slags borgere).
  • Tror de, at biblioteket er noget de kan være med til at bestemme over? (Svar: Det er det faktisk! Der findes nemlig noget der ligner ungdomsråd i virkeligheden).
  • Hvordan synes de det var at have undervisning på denne her måde? (Tip: Spørg først de tilfredse, derefter de kritiske. Mennesket er et flokdyr!).

EFTER: Farvel og tak (5 min)

Derefter er det bare at sige farvel og tak, og få ryddet kort, spilleplader, osv. sammen.

Og husk – dette er en vejledning, ikke en lovsamling. Føler du, at der er elementer der virker bedre hvis du gør tingene anderledes, så skal du endelig gøre det. Har du spørgsmål til spillet så skriv endelig til Claus Raasted fra RollespilsAkademiet eller Christian Korsgaard fra Esbjerg Kommunes Biblioteker.