Læselyst

Læselyst handler om glæden ved at læse.

Læselysten blandt danske børn har været dalende de seneste par år, og mange børn ser læsning som en pligt, der er forbundet med skolen, frem for en positiv oplevelse, som de gerne vil bruge deres fritid på. Det konkluderes blandt andet i undersøgelsen Børns læsevaner 2017.

Derfor arbejder vi på Esbjerg Kommunes Biblioteker aktivt med at styrke børns læselyst. I vores daglige arbejde på biblioteket fokuserer vi på at skabe et miljø, der indbyder til læsning, læring og leg, så børnene får positive forbindelser til læsning. Det skal både være informativt og sjovt at gå på biblioteket.

Bibliotekarens rolle

Vi vil sammen med jer som lånere inspirere til læselyst. Det er gennem samtaler om litteratur, børnenes interesser, og hvad de kan lide at læse (eller hvorfor de ikke kan lide at læse), at vi kan pejle os ind på, hvilken genre, forfatter eller specifik bog det enkelte barn kunne blive nysgerrig på. Vi holder os opdateret på nye bøger, og ellers kan vi søge os frem til netop den litteratur, som dit barn efterspørger.

Digitale medier

Digitale medier kan også øge læselysten. Er dit barn oprettet som låner på biblioteket (hvis ikke, klik her), kan dit barn tilgå eReolen GO! ved at logge ind med sit brugernavn og adgangskode til biblioteket. På den måde har dit barn adgang til e-bøger og lydbøger, der er specifikt rettet mod de 7-14-årige. Appen er let at tilgå. Du kan se en vejledende video på YouTube om eReolen GO!

Læselystprojekter

Vi er involveret i flere projekter, der har læselyst og læsefællesskaber som omdrejningspunkt. Her arbejder vi sammen med forskellige samarbejdspartnere i kommunen, så vi i fællesskab kan øge glæden ved læsning og litteratur hos børn og unge i kommunen. Du kan læse mere om vores igangværende projekter.

Bøger med fokus på børns læselyst

Er du også optaget af børns læselyst, kan du blandt andet finde inspiration i disse bøger: