Det åbne land - biblioteket flytter ud i naturen 

22.04.20
I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

I et samlet fremstød med DR transformeres landets biblioteker til naturstationer - især på de digitale platforme. Med et væld af inspiration, litteratur og initiativer er ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de udstillinger og oplevelser, vi tilbyder dig her på biblioteket: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen.

I uge 18 sætter vi spot på 'det åbne land'. Kom tættere på det her:

Det åbne land - poesien i eng, mark og hede

Blomsterengen og markerne - heden som opstod på steder, hvor man førhen skrællede tørv. Alt det er en del af landskabet: Naturligt, og så alligevel præget af menneskekontakt.

Det kongelige bibliotek har en temmelig fornem service, hvor man kan finde luftfotos, og se hvordan landskabet har ændret sig hen over tiden. Her kan du, højt fra oven se, hvordan mennesket møder naturen og grænserne flyttes. Servicen kan du finde på: Statsbiblioteket: Danmark set fra luften

Derudover kalder de åbne vidder vel også på poesien i os allesammen. Den åbne himmel, der fra alle sider giver plads til tankerne. Her er der meget at hente i digtenes verden. Snyd således ikke dig selv for fx. Inger Christensen: Sommerfugledalen eller en god haiku samling. I den oprindelig udgave af den japanske haiku digtform er der et ligefremt krav om, at naturen indgår centralt i digtet.

Og endelig så lad os ikke glemme - at på lange gåture i det åbne landskab, så er der intet så godt som at have selskab. Både af en ven (med 2 m. afstand), men også af en historie i ørerne. På eReolen - og på dit bibliotek - findes der et hav af lydbøger. De fleste af dem med angivelse af minuttal, så du kan afstemme længden af historien ift. længden af traveturen. 

Endnu findes funktionen ikke til at matche med dit eget personlige gå-tempo. Hvem ved om ikke det kommer. 

Materialer