Byens dyr og planter - biblioteket flytter ud i naturen 

07.05.20
I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

I et samlet fremstød med DR transformeres landets biblioteker til naturstationer - især på de digitale platforme. Med et væld af inspiration, litteratur og initiativer er ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de udstillinger og oplevelser, vi tilbyder dig her på biblioteket: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen.

I uge 20 sætter vi spot på 'naturen i byerne'. Kom tættere på den her:

Byens natur - i skyggen af huse og mennesker

Byen er dér, hvor flere - ja, størstedelen af os - bor. På mange måder virker det som et ægte paradoks, at nævne byen i forbindelse med naturen, fordi den for mange står som dens modsætning.

Men dyre- og plantelivet er hårdført. Det er tilpasningsdygtigt ud i ekstremer. Det gælder også i et bymiljø med menneskemylder, boligblokke og asfalterede parkeringspladser. Bøgerne 'Byens dyr og planter' og Vilde dyr i byen' er gode introduktioner til bynatur - og skrevet for hele familie.  

Herudover er naturen og det vilde liv noget, man er begyndt at forlange plads til i den moderne by. Den såkaldte rewilding bølge og aktivistiske tendenser som guerillagardening - forsøger at introducere natur i byerne via vildskud, uregerlige spirer og ved at lade det grønne gro uforstyrret i baghaver, sprækker og altankasser. 

I bogen ‘Naturen ind i byen’ er der rig mulighed for at lære tips og tricks til, hvordan du får introduceret vild natur og grønne vækster på arealer i nærheden af, hvor du bor. 

Materialer