Så frøet til dit barns sproglige udvikling

01.08.22
Kender du det: Du er ved at læse en historie højt for dit barn, men bliver konstant afbrudt. ”Hvad er det?” ”Hvorfor det?”  Måske tænker du, at du lige så godt kan give op. Vente med bøger til barnet har lært at sidde stille på numsen og lytte.

Giv endelig ikke op! Glæd dig i stedet over barnets nysgerrighed, og at barnet faktisk hjælper dig til at læse højt for sig på den mest givtige måde.

Dialogisk læsning

Det er nemlig det som med fagsprog kaldes dialogisk læsning. Det er en oplæsningsmetode som går ud på, at du snakker med barnet om det der sker i bogen og det barnet kan se. Det kan du gøre ved at stille åbne spørgsmål som inviterer barnet til selv at bruge sproget. Og det er det der helt naturligt sker, når barnet selv stiller en masse spørgsmål eller peger på billederne.

I kan med fordel også snakke om bogen før I læser og efter I har læst den. I kan også lege og lave ting der relaterer sig til bøgerne. Handler bogen om frøer kan I fx tage en tur til en sø med frøer, læse en fagbog om frøer, se film med frøer, tegne frøer eller lege at I er frøer. 

Med dialogisk læsning er der masser af muligheder for at få noget ud af en bog, også selvom der er mange afbrydelser undervejs.

Det er aldrig for tidligt at starte med højtlæsning

Hvis ikke barnet er så gammelt, kan det også være en fordel at starte ud med de letteste pegebøger. Så kan du lade barnet selv sidde med bogen og bladre frem og tilbage (og tilbage og frem og tilbage igen, igen) imens I sammen snakker om det som barnet får øje på og peger på.

Styrk barnets ordforråd

Vores sprog udvikles gennem hele livet, men særlig i de første leveår. Det er især gennem samtaler med voksne at børn lærer sproget, og højtlæsning er derfor en fantastisk måde at hjælpe et barn til at udvide sit ordforråd.

Undersøgelser viser at højtlæsning kan være med til at udvikle barnet på kognitivt, socialt og følelsesmæssigt, samt styrke barnets fantasi og evne til at koncentrere sig. Særligt dialogisk læsning er rigtigt godt til dette. 

Du kan læse mere i bøgerne herunder eller via disse links

Danmarks læringsportal emu.dk

Sprogsporet.dk

Knæk læsekoden - tips og tricks til forældre 

Tags
Materialer