Forfatter Rebecca Bach-Lauritsen, Fotograf: Agnete Schlichtkrull

10 år med Rebeccas børnebøger

Rebecca Bach-Lauritsen debuterede for 10 år siden med børneromanen Veronika lyder som harmonika. En kort, men stærk fortælling om 11-årige Veronika, der er skilsmissebarn og rigtig træt af hele tiden at skulle flytte skole, lære nye børn at kende, nye veje at cykle til skole, nyt, nyt, nyt.

Veronika bliver derfor mere og mere bitter og vred, men hendes mor er tydeligvis af en anden, mere letsindig natur og forstår ikke sin datters negative indstilling. Efter flere strabadser ender det med, at Veronika træder ind ad døren til endnu en ny skole, ny klasse, ny hverdag – men denne gang måske også med et nyt, mere positivt syn på verden.

Ærlige tekster om alvorlige emner og svære situationer

Det, jeg godt kan lide ved Rebecca Bach-Lauritsen, er, at hun skriver så realistisk. Hun er ikke bange for at tage emner som sorg, død og skilsmisse op, men hun skriver om emnerne på en måde, der hverken er belærende eller medlidende. I stedet sætter hun sig i barnets sted og ser på de svære situationer gennem barnets øjne. 

Og så skriver Rebecca Bach-Lauritsen simpelthen bare skønt. Visse dele af hendes tekster er nærmest poetiske og er måske bedre egnet til de større børn (eller den voksne, der læser højt), men det gør bare læseoplevelsen endnu mere spændende, synes jeg.

Rebecca Bach-Lauritsen har skrevet en række bøger, både billedbøger og romaner. Hun er en af mine favoritter på den danske litterære scene p.t. med sine ærlige tekster og sit indblik i, hvad det vil sige at være et barn i dag.

Materialer