11. december - Goldt

11.12.22
”Klokken må være omkring 11. Uden for Esbjergs Tivoli har natten truet længe, men Pelle har ikke opdaget det på grund af de mange kunstige lys på pladsen. Tivoli er den flotteste bygning, han nogensinde har set. Lige ud til stranden. Ud til Vesterhavet. Det store, spidse midtertårn med flagstangen på toppen ligner noget fra en ridderhistorie, som Pelles lærer engang har læst op for klassen. Overalt er der lamper og glade voksne mennesker. Mændene med løsnede slips og filthatte, og kvinderne i deres flotteste kjoler. Pelle har sneget sig langs de ru bindingsværksmure ved hovedbygningen, og prøver at kigge ind ad åbne vinduer til dansehallen. Der er et lunt, gyldengult skær. Levende musik og dans og snakken mellem alle de glade, rødmossede ansigter. Det hele summer.”

Billedet er taget foran tivoligrunden, hvor der i dag er ved at blive bygget et padelcenter. Det så lidt anderledes ud dengang tilbage i 1899.

Kristian Flodgaard Bach (f. 1987) er så meget fuldblodsesbjergenser, at han i dag arbejder 50 meter fra hvor han blev født. Han er lærer, illustrator og forfatter med en stor kærlighed til sin hjembys aparte historie. “Goldt” omhandler således en ung pige, der forsvinder i Esbjerg anno 1899, og det er op til betjenten Fabricius, at optrævle mysteriet bag hendes forsvinden. “Goldt” er udgivet på forlaget Kraka, der udgiver en bred vifte af litteratur.

Materialer