20. december - Barndommens by

20.12.22
”Det går op for mig, at ligesom jeg fra mine to hjem i Esbjerg næsten kun husker gården og haven, så mindes jeg fra hele min tid i byen næsten kun sommeren og næsten slet ikke vinteren. Så godt som ingen billeder med sne på har jeg bevaret, bare en brat gangsti fra Havnegaden ned mod havnen, Jomfrustien, hvor vi kælkede, og det var allerede ved at blive tusmørke, man sad på sin kælk mellem andre kælke på bakkens top og en fremmed, voksen mand stod pludseligt på siden af os og sagde vredt, at den slags styrestave måtte vi ikke bruge, de var farlige. Det var kosteskafter, som vi havde forsynet med et stort søm i spidsen.”

I ”Barndommens by” skriver Knud Sønderby (f. 1909) om de første syv år af sit liv, som han tilbragte i Esbjerg. Erindringerne er, med hans egne ord, ”… kalejdoskopiske, tilfældige, uden kronologisk rækkefølge”. Små, krøllede anekdoter og erindringsbilleder væver sig ind i hinanden til en sjov lille tidslomme fra Esbjerg i starten af 1900-tallet.

På billedet ses Havneadministrationen som er opført i 1898 og tegnet af arkitekten H.F.J. Estrup. Selve bygningen står tilsyneladende uberørt, men kælkebakken, eller stien som han nævner, er nu erstattet med en gangbro som fører over Toldbodvej og direkte ned til havnen.

Materialer