Børnefilm - som de voksne også kan nyde

01.02.22
Vinteren nærmest kalder på gode filmoplevelser. Hvad enten det blæser, sner eller regner, kan det være dejligt at rykke tæt sammen foran skærmen.

Men ofte kan børnefilm være lidt kedelige for de store børn og for de voksne. Så ender man måske med at finde mobilen frem eller tage en lur?

Der er dog noget vigtigt i at dele oplevelser sammen. At se en film sammen og tale om den bagefter. Der kan være både vigtige og aktuelle tematikker i børnefilm, og det er måske netop lige dér, hvor du kan fange barnet i barnets højde?  Ja, eller måske bliver oplevelsen efterfølgende til en leg i haven eller på værelset? 

I denne artikel sætter jeg fokus på børnefilm, som kan nydes af hele familien. De er inddelt i tre kategorier, alt efter hvor store børnene er.  
De kan alle ses på Filmstriben – vores digitale filmtilbud, som du kan bruge, når du er oprettet som låner.

Film til de mindste børn og resten af familien

Hulemanden sten 

Vi er i stenalderen. Sten bor sammen med sin fredelige stamme i en lille idyllisk dal. Idyllen smadres da de stygge bronzealdermænd besætter dalen. Nu har Sten kun én mulighed, hvis han vil vinde sin elskede dal tilbage. Han skal lære at spille fodbold og få sin stamme med på ideen, for derved kan de, hvis de vinder over bronzealdermændenes hold af professionelle fodboldspillere, få deres dal tilbage! Claymationsfilm instrueret af claymationsfilmlegenden Nick Park.

Grundideen er fantastisk og animationerne er gammeldags og ganske forrygende, der er kælet for detaljerne og den forhistoriske verden træder tydeligt frem. Derudover er filmen meget morsom, de danske stemmer er gode og det specielle take på subgenren "fodboldfilm" er godt tænkt. Der er både falden på halen humor til de mindste og mere subtile referencer til de voksne og det gør, at filmen kan nydes af både børn (de helt små og de lidt større) og voksne. 

Kaptajn Bimse 

Anna på syv år har en bamse, Hr. Johnson, og en dukke, Sophie, som hun er meget glad for. Desværre glemmer hun Sophie i familiens sommerhus i Rørvig og kan ikke falde i søvn, da hun kommer hjem. Men så dukker der en flyver op på børneværelset! Flyets kaptajn er Bimse (Jesper Asholt) og andenpiloten er Goggeletten (Peter Frödin). Anna overtaler dem til at flyve mod Rørvig for at hente Sophie og det bliver starten på en eventyrlig rejse ind i en meget speciel verden. Filmen er baseret på Bjarne Reuters børnebog Kaptajn Bimse & Goggeletten  som er en del af bogserien om Kaptajn Bimse.

Her har vi en film som er en ægte børnefilm for de mindste. Tempoet er roligt, klipperytmen langsom og scenografien hyggelig og veludført. Selve ideen, om en rejse ind i fantasien/drømmen, er klassisk og det åbner op for nogle spændende scener fyldt med fantasi. Effekterne er fine, eksempelvis når Hr. Johnson bliver levende, og musikken er herlig. Min mindste søn på seks sagde "vi skal se den igen" og mine to store børn, på ni og elleve, holdt fast hele vejen. En dejlig film fyldt med fine budskaber om at lege, om fantasi og om det at være barn.

Film til de lidt større børn og resten af familien

Fritzi og revolutionen

Fritzi på 12 år skal passe venindens Sophias hund, da Sophia og familien skal på ferie til Ungarn. Hunden hedder Sputnik. Vi er i Leipzig i Østtyskland i sommeren 1989 - altså kort før Berlinmurens fald! Det viser sig da også, at Sophia og familien er flygtet til Vesttyskland. Fritzi, der savner veninden, beslutter sig for at forsøge at krydse grænsen til Vesttyskland så hun kan aflevere venindens hund tilbage. Animationsfilm som er baseret på børnebogen 'Fritzi war dabei' af Hanna Schott.

En meget rørende og lærerig animationsfilm om en ikke så fjern fortid. Udover at være en stærk fortælling om en sej pige, så er det også en fornem skildring af Østtyskland anno 1989 set gennem en piges øjne. Animationerne er fine og underholdningsværdien er i top. Filmen formår at gå den svære balancegang mellem at være underholdende og spækket med læring, uden at den hverken fremstår tør eller som en løftet pegefinger. Fornem børnefilmsformidling. Vil med fordel kunne bruges i undervisningen i de større folkeskoleklasser, både sprogligt (filmen er kun med tysk lydspor) og i forhold til historie. Børn der er over 10, der kan læse teksterne, vil få det største udbytte. Og der er meget at tale om. 

Binti

Vi er i Belgien. Her møder vi Binti. Hun er 12 år gammel og vil gerne være youtuber - hun har allerede næsten 1000 følgere. Binti bor sammen med hendes far Jovial og problemet er, at Jovial lever i Belgien uden immigrationspapirer, så far og datter skjuler sig for politiet, da de ellers vil blive sendt tilbage til Congo. En dag møder Binti drengen Elias og de to opbygger et helt specielt venskab, hvor Binti gerne vil hjælpe Elias med at udbrede budskabet om den truede dyreart okapien. Det kan hun bruge Youtube-kanalen til. Binti og Jovial får lov til at bo hos Elias og hans mor. Og hvem ved, måske kan kærligheden komme til at blomstre?

En dejlig familiefilm, velspillet og hyggelig men også med både drama og realisme. Filmen tager aktuelle emner som Youtube, skilsmisse og sociale medier op, men er i sin kerne en klassisk fortælling om venskab, og om at være lidt anderledes. Så det er en oplagt film at se sammen med ungerne - jeg så den med Asger på 8 og Gry på 10, og vi havde mange ting at tale om bagefter.

Film til de store børn og resten af familien

Old Boys 

Amberson er en splejset nørd med briller. På kostskolen han går på bliver han konstant trynet. En ny fransklærer, der faktisk er franskmand, får job på skolen og han har sin datter med. Amberson bliver forelsket i hende men hun er pjattet med en af de andre elever på skolen. Amberson ender med at hjælpe den anden knægt med at score pigen, for Amberson er en sand poet. Men hvad sker der da pigen finder ud af det? Og vil den anden dreng lade Amberson komme til? Nyfortolkning af den klassiske fortælling om Cyrano de Bergerac.

Sød, frisk og opfindsom lille romantisk komedie om at finde sig selv, om at være anderledes og spækket med følelser. Den klassiske fortælling om den kejtede nørd der hjælper en anden med at gøre tilnærmelser til den pige han selv er forelsket i. Kostskolemiljøet er godt realiseret og alle skuespillerne gør det fornemt. 

Den usynlige pige

Vi er i Kabul i Afghanistan i 2001. Landet styres med hård hånd af Taliban, kvinder må kun vise sig i følgeskab med mænd. Her møder vi Parvana. Hun er 11 år gammel. Da hendes far ryger i fængsel, må Parvana klippe håret og klæde sig ud som en dreng - det er nemlig den eneste måde familien kan skaffe mad på, da kvinder ikke må gå på markedspladsen uden mandligt følgeskab! Derudover vil Parvana gøre alt for at finde faderen, og befri ham fra fængslet. Baseret på Deborah Ellis' børnebog Den usynlige pige.

Et fantastisk eksempel på, at animationsfilm også kan være seriøse film, film som ikke er for de små børn. Animationerne er fremragende, levende og stemningsfulde, og handlingen er både rørende og meget dramatisk. Og det lille strejf af magisk realisme, som fortællingerne i fortællingen giver, løfter det samlede indtryk. En imponerende film!

Tags