De 10 sejeste kvinder i musik

01.03.23
Lige om lidt er det kvindernes kampdag. Og der er stadig noget at kæmpe for. Her er der en liste med kvinder, der alle har kæmpet eller stadig kæmper for deres musik, og det de tror på. 

De her lister er altid svære at lave, hvad er sejt, hvem skal med, og hvem skal ikke med? Derfor står den her liste fuldstændig for egen regning. Men jeg håber, at I alligevel vil finde noget inspiration i den. 

Joni Mitchell 

Joni Mitchell har efterhånden været i gang i 60 år. De seneste par år har hun levet en smule tilbagetrukket, men så sent som i 2022 spillede hun, hvad der kun skulle have været en sang, et halvt album på Newport Folk Festival. Og ja, i mine øjne har hun skrevet nogle af de mest smukke og kompromisløse sange, fra A Case of You og Both Sides Now til Chinese Café og One Week Last Summer. 

Patti Smith

Patti Smith er også en kvinde, der har været i gang i mere end et halvt århundrede. Fra starten af 70’erne, hvor hun opererede i New Yorks undergrundsmiljøer til debutalbummet Horses i 1975. Og hvilken debut, produceret af John Cale, kan man virkelig mærke den rå energi fra punkrocken, som man også mærker den hos Lou Reed og Iggy Pop. Hvis du skal starte et sted, så er Horses helt klart albummet, men der findes tonsvis af andre gode albums fx et interessant cover-album Twelve med covers af alt lige fra Jimi Hendrix til Stevie Wonder. 

Courtney Barnett 

Australske Courtney Barnett er kun 35, og det kan hun jo ikke gøre for, til gengæld er hun fuldstændig skyldig i at have lavet noget virkelig fedt musik. Læn dig tilbage og slap af til både smukke, men også sjove sange fra en musiker, der samtidig også kan skrue op for tempoet og levere hårdtslående rock. Med titler som Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit og Lotta Sea Lice, sammen med legekammeraten Kurt Vile, kan man godt fornemme en god portion af alternativ tænkning og humor. 

Solange 

Du har formentlig hørt om Beyonce, men du skulle nu også tage at give hendes lillesøster Solange et forsøg. Selvom man kan finde mange lighedspunkter med Beyonce, så bevæger hun sig også ud i andre genrer som jazz og soul. Hendes to albums A Seat at the Table (2016) og When I Get Home (2019) er i mine øjne mesterværker. 

Elizabeth Fraser

Hun har været med i flere bands, men hun er nok mest kendt som forsanger i Cockteu Twins. Fraser kommer med en helt unik stemme, som nærmest smelter sammen med musikken og bliver til en stor flade af lyd. Det er virkelig drømmepop, som allerhelst skal høres om natten, når alle andre sover. Der er mange gode albums, men Treasure fra 1984 er virkelig godt. 

Lauryn Hill 

Lauryn Noelle Hill, Ms. Lauryn Hill eller L. Boogie. Kært barn har mange navne. Og Lauryn Hill er mig meget kær. Hun begyndte i midt 90’erne med bandet The Fugees, men efter to albums debuterede hun som solo-artist. Og hvilken debut, albummet The Miseducation of Lauryn Hill er virkelig en perle. Numre som Doo Wop (that thing) og Ex-Factor svinger herfra og til hjembyen New York. 

Elisabeth

Sidste år mistede vi desværre en virkelig stor dansk musiker, Elisabeth Gjerulff Nielsen, eller også bare kendt som Elisabeth. Med rødder i punk og bandet Voxpop bevægede hun sig over i et mere poppet udtryk, men hun gav aldrig køb på hendes fantastiske fornemmelse for tekster og melodi. Fra debutalbummet Elisabeth fra 1984 som rummer mange af de store hits til hendes nyere plader, som bevæger sig ud i nye genrer som jazz og blues. 

Annisette 

Hvis man kan snakke om et menneskeligt kræftværk af lyd, så er det helt klart Anisette, jeg tænker på som den første. I mere end halvtreds år har hun lavet musik sammen med bandet The Savage Rose, og det lader ikke til, at hun er til at stoppe. Det seneste album er Homeless (2017), og jeg bliver stadig overrasket, hvor fedt Anisette synger.   

Soleima

En nyere kunstner på den danske musikscene er Soleima eller Sarah Mariegaard, som hun også hedder. Inden hun debuterede som soloartist, var hun med i hiphop-kollektivet Flødeklinikken, som bestemt også er et lyt værd. Men det er mest hendes solo-ting, som jeg er her for. Specielt hendes seneste album Nationens Skrammer, som er hendes første på dansk, er virkelig godt. Det lander et sted mellem en jordnærhed og en fin poetisk stemning. 

Kate Bush 

Ingen over, ingen under. Kate Bush er helt sin egen. Slutningen af 70’erne til i dag har hun lavet original pop med fede melodier. Blandt mine ynglings er Hounds of Love (1985) The Whole Story (1986) med sange som The Big Skye, Running Up That Hill Cloudbursting og Wuthering Heights. 

Tags
Materialer