De fem bedste bøger jeg læste i 2022

21.12.22
Findes der noget bedre end en god bog? Jeg tror det ikke. Og når man er meget glad for bøger, findes der så et bedre sted end biblioteket?

2022 nærmer sig sin afslutning. Igen i år har jeg læst mange bøger. Mange forskellige bøger, forskellige genrer, forskellige forfattere, forskellige tilgange til, hvad der skaber en god bog. Er det vigtigste, at bogen underholder eller at den sætter tankerne på himmelfart? Er det bedste at bogen er fortalt i et enkelt og letlæst sprog eller skal sproget gerne kræve noget af læseren? Ja, det findes der, heldigvis, ikke noget entydigt svar på. Men hvis I spørger mig, som både er læser, bibliotekar OG forfatter, så er mangfoldigheden det bedste. Man skal også huske, at de bøger man måske afskriver som overfladisk underholdning, sagtens kan være skrevet i et pragtfuld sprog. 

For det vigtige er jo sproget, ordene. Det er jo herigennem at læseren danner billeder, at plottet udfoldes og at de store tanker sættes fri. Tanker forfatteren deler med læseren, de universer vi sammen går på opdagelse i.

Så her ser I mine fem største læseoplevelser fra 2022. De præsenteres i en tilfældig rækkefølge og jeg skriver både lidt om handlingen og lidt om, hvorfor jeg mener, at de er så gode som de er.

London regler af Mick Herron

I indledningen er vi vidner til en voldsom massakre i en lille landsby. Det viser sig at være en landsby i Derbyshire i England. Samtidig er der store politiske problemer i England, og det smitter af på travlheden i efterretningstjenesten MI5 og længere nede i hierarkiet hos Jackson Lamb og de andre faldne spioner, Slagtehestene, i Slough House. 

Endnu engang er det en udsøgt fornøjelse at besøge Mick Herrons spionunivers. En ting er det spændende plot og den aktuelle satire, som er intelligent og gennemresearchet. En anden ting er de forrygende personer, der befolker fortællingen. Og en tredje ting, og måske den vigtigste, er det sproglige overskud og den sproglige opfindsomhed, som Herron leverer. Samt måden Herron forholder sig til genren på, eksempelvis med begrebet “London regler”, som er et nik tilbage til John le Carré og Smileys “Moscow rules". Man kan konstatere, at en moderne spionthriller ikke bliver meget bedre end her.
 

Exit af Palle Schmidt

Hauge, der er prøvemedlem i en rockerklub, bliver sat på sagen om den forsvundne lastbil. Sporene peger med det tidligere medlem Lennox - men Lennox har været forsvundet de sidste par år! Mens Hauge graver dybere og dybere i sagen, risikerer han, at grave sin egen grav.  Den fjerde roman i serien om antihelten Hauge.

Noget så sjældent som en velskrevet, basalt spændende, rørende og skæbnetung krimi. At følge Hauge er som at følge en voldsparat tornado der venter på at blive sluppet løs. Men bag volden, og bag antiheltens hårde ydre, gemmer der sig også følelser. Hauge har, som alle andre, været et lille barn, og vi får et godt indblik i det miljø, der har gjort Hauge, til den han er. Det gør også at man som læser rent faktisk kommer til at holde af Hauge og det gør at fortællingen fremstår både ægte og nærværende. Dertil kan man tilsætte fornem research og et rockermiljø, der foldes fint ud for læserne. "Exit" kan godt læses som en selvstændig fortælling, men jeg vil anbefale, at man læser de tre første bind i serien først, da det giver mere tyngde til den skæbnetunge fortælling som Schmidt bygger videre på.  
 

Iberia blues af James Lee Burke

Dave Robicheaux er kriminalassistent i New Iberia i Louisiana. Han er langt over pensionsalderen, knæene knirker og han er tynget af minderne, af sorgen. Men han er også en fremragende efterforsker. Så da en ung kvinde findes myrdet og bundet fast til et kors, begynder Robicheaux at grave i sagen. Endnu et lig dukker op og en seriemorder er måske på spil. Sammen med sin gamle ven Clete Purcell må Robicheaux tage uortodokse midler i brug for at komme til bunds i sagen. Der er korrupte strømmere og nogle noget specielle filmfolk på spil og Robicheaux egen datter vikles også ind i sagen.

Endnu en imponerende roman fra James Lee Burkes hånd. Både Burke og Robicheaux er nærmest blevet bedre og bedre med årene. Miljøskildringer, den helt specielle sydstatsstemning, og karaktererne er i top, plottet er spændende og sproget er fremragende. Et stykke højtbelagt Americana når det er bedst, spækket med en stor indsigt i det amerikanske samfund, de amerikanske myter og den amerikanske selvforståelse.
 

Dommerens hus af Bram Stoker

Steen Langstrup, en af de store nulevende danske gyserforfattere, har samlet og oversat (i et par tilfælde nyoversat) fem af Bram Stokers klassiske gysernoveller. Novellerne er skrevet i perioden fra 1886-1897 og har titlerne "Dommerens hus", "De dobbeltfødtes dødsdom", "Hemmeligheden bag dyrkning af guld", "En mors hævn" og "Draculas gæst." Vi møder blandt andet gamle forladte bygninger, ondskabsfulde børn, rotter, et torturredskab og flere variationer af hævn.

Den fysiske bog, med det lille format, er dragende og lækker med en herlig forside. Og det samme kan man sige om novellerne. Der er tale om klassiske gysernoveller, som kunne fortælles omkring lejrbålet. Stoker formår at skabe spændende plots, en dejlig stemning og fine små overraskelser. Det er kort sagt en frydefuld læseoplevelse. Alle novellerne er af høj kvalitet, men mine to favoritter er fortællingen om dommerens hus og fortællingen om en kattemor, der søger hævn!
 

Vinden af Dorothy Scarborough

Letty er en ung kvinde fra Virginia. Hendes mor er død, og der var ikke flere penge tilbage, så en aftale blev lavet med en fætter, som Letty kan bo hos. Letty ankommer til Texas, hvor vinden blæser konstant. Letty forsøger at finde fodfæste og at finde mening med tilværelsen. Bogen er fra 1925 men oversættes først nu til dansk. Efter romanen følger et efterord, der placerer romanen i en litteraturhistorisk kontekst og samtidig belyses det, hvorfor romanen stadigvæk er så populær den dag i dag - og hvorfor den netop oversættes nu.

En ganske sublim roman. Det er en fornøjelse med en feminin vinkel på den store western-myte. En myte som romanen rykker ved, der er ikke meget prærieromantik tilbage, hvor cowboys ridder ud i solnedgangen. Her er tale om en lidelsesfortælling i et brutalt landskab. Der hvor roman for alvor skiller sig ud, er i den mesterlige skildring af vinden og vanviddet. En vind der nærmest får en gyserdimension som her:
"Fra nord kom vinden, en frygtindgydende hingst, satanisk, med en blafrende manke og hove af ild."

Tags
Materialer