De fem bedste romaner jeg læste i 2021

28.12.21
Findes der noget bedre end en god bog? Jeg tror det ikke. Og når man er meget glad for bøger, findes der så et bedre sted end biblioteket.

I 2021 har jeg læst mange bøger. Mange forskellige bøger, forskellige genrer, forskellige forfattere, forskellige tilgange til, hvad der skaber en god bog. Er det vigtigste, at bogen underholder eller at den sætter tankerne på himmelfart? Er det bedste at bogen er fortalt i et enkelt og letlæst sprog eller skal sproget gerne kræve noget af læseren? Ja, det findes der, heldigvis, ikke noget entydigt svar på. Men hvis I spørger mig, som både er læser, bibliotekar OG forfatter, så er mangfoldigheden det bedste. Man skal også huske, at de bøger man måske afskriver som overfladisk underholdning, sagtens kan være skrevet i et pragtfuld sprog. 

For det vigtige er jo sproget, ordene. Det er jo herigennem at læseren danner billeder, at plottet udfoldes og at de store tanker sættes fri. Tanker forfatteren deler med læseren, de universer vi sammen går på opdagelse i.

Så her ser I mine fem største læseoplevelser fra 2021 – altså romaner. Og til sidst kommer jeg med nogle boblere, som var tæt på at komme på listen.

Jeg håber, og vi håber på biblioteket, at det måske kan inspirere dig til nogle store læseoplevelser i 2022. Der er links så du kan reservere bøgerne med samme – flere af dem kan også lånes som eBøger og lydbøger. 

I det fjerne af Hernan Diaz

1800-tallet, USA. En båd sidder fast i isen. På båden er Håkan, en aldrende mand af svensk afstamning. Han er en legende. Der er også en masse andre med på båden, og de hører Håkans livshistorie. Den starter tilbage i Sverige, hvor Håkan lever i fattigdom. Faderen sender Håkan og Linus, Håkans storebror, til USA, men de to svenske drenge bliver væk fra hinanden i Portsmouth. Håkan ender i San Fransisco, og han håber, at Linus er endt i New York. Så Håkan drager ud i ødemarken - i jagten på det fjerne.

En storslået og meget velskrevet debutroman. En klassisk fortælling om at søge, om at være ensom og om at finde sig selv. Landskaberne træder tydeligt frem for læseren via Diaz' fornemme sprogbrug. Enkelt, tørt og effektivt. Bogen er i sin kerne et favntag med den amerikanske frontiermyte, med westerngenren, og den er samtidig en roadmovie i bogform. Håkan er en formidabel og meget nuanceret hovedperson, og det er gennem ham, at vi som læser præsenteres for både det voldsomme og det smukke.

Reserver bogen I det fjerne af Hernan Diaz

Den fortabte mand af Jane Harper

Familien Bright har igennem flere generationer levet som kvægavlere dybt inde i den australske outback - et nådesløst og smukt landskab, hvor den nærmeste nabo bor flere hundrede kilometer væk. En dag finder man liget, ved en gammel kvægavlergrav, af Cameron Bright, den mellemste af tre brødre. Hvad lavede Cameron midt ude i ingenting, hvordan døde han og er der tale om en forbrydelse? Nathan Bright, Camerons storebror der bor for sig selv, tager hjem til familien, for at finde ud af, hvad der skete med Cameron. Og snart begynder skeletterne at vælte ud af familiens skabe. For hvad kan isolationen ikke få et menneske til at gøre?

Jane Harper har skrevet en ganske fremragende bog. Et stærkt psykologisk portræt af Nathan, en mand der har været meget igennem, og samtidig er fortællingen basalt spændende, og den australske outback er en glimrende kulisse. Der er nærmest tale om en moderne western. Miljøskildringerne, og måden naturen spiller en rolle på, understøtter det stærke menneskelige drama. Den er langsom på den gode måde.

Reserver bogen Den fortabte mand af Jane Harper

Den gale doktors vanvidsmikstur af Lasse Bo Andersen

Vi er i Århus i april 1910. Vi møder bydrengen Bernhard Bruun der arbejder på filmstudiet Aarhus Films-Compagni. Her har man planer om at producere den første danske langfilm! Derudover er der en morder på spil i Århus, en morder der dræber sine ofre med ætsende syre! Men hvad har morderen med filmproduktionen at gøre og hvilken rolle spiller "Dr. Jekyll og Mr. Hyde" i romanen? Bogen indledes med et kort over Århus og det er et kort som understøtter læseoplevelsen. Bogen afsluttes med et efterord, hvor forfatteren fortæller lidt om de filmhistoriske aspekter og hvor han kommer med forslag til videre læsning.

En både meget ambitiøs og vellykket roman. Forfatteren har styr på de historiske aspekter og på selve filmproduktionen - og hvordan Århus på det tidspunkt var et meget vigtigt sted i et filmisk perspektiv. Endvidere er historien basalt spændende og karaktererne, lige fra knægten Bernhard til skuespillerinden Edith, meget troværdige. Så det er en ganske herlig læseoplevelse.

Reserver bogen Den gale doktors vanvidsmikstur af Lasse Bo Andersen

Lykkelig den mand af Martin Hultén

Franklin Pierce (1804-1869) og Nathaniel Hawthorne (1804-1864) var gode venner. Den ene blev amerikansk præsident, den anden blev en af alle tiders mest kendte amerikanske forfattere. De holdt fast i venskabet, fra de var unge til de døde. Handlingen starter i august 1869. Pierce er dødssyg - han dør i oktober samme år. På dødslejet tænker han tilbage.

En ganske velskrevet og fremragende roman. På de bare 183 sider formår forfatteren at levere to skarpe menneskelige portrætter, en fornem skildring af venskab, et vigtigt indblik i den amerikanske historie, vi bliver klogere på det at være forfatter og politiker og desuden er fortællingen både underholdende og rørende og tidsbilledet er fornemt realiseret. Det er imponerende! Nøgternt og livsklogt som her: "Deres ambitioner var blevet mødt af et gavmildt forsyn, ville man sige. Han var blevet præsident. Hawthorne var blevet landets fremmeste forfatter. Og på deres gamle dage havde de følt sig misforstået og overhalet af en ny tid som allerede var på vej et nyt sted hen".

Reserver bogen Lykkelig den mand af Martin Hultén

Fangst af Martin Jensen

Laust Palk bor i nærheden af Assens på Fyn. Han er en pensioneret agent der tidligere har været tilknyttet den hemmelige regeringsinstans Ringen. Men så en dag kontaktes Palk af en gammel kollega, som han skylder en tjeneste. IT-specialisten Karna sendes til Palks bolig, hvor det umage makkerpar så skal undersøge en sag med nogle mystiske bankoverførsler. En sag, der viser sig at have rødder til noget der kan blive en storpolitisk konflikt. Men er det overhovedet grunden til, at Palk bliver kaldt tilbage i tjenesten? Og har Karna i virkeligheden en anden opgave, som hun skal løse hos Palk? Mens plottet udfoldes, er der også flashsekvenser til både Palks og Karnas fortid.

En fornem spionthriller/spændingsroman i en dansk setting med en fin miljøskildring. Måden hvorpå forfatteren gradvist folder de forskellige lag ud, som en babusjka-dukke, er intet mindre end fremragende. Det er stemningsfuldt, troværdigt, spændende og meget realistisk. Desuden er både Palk og Karna nogle herlige karakterer og jeg håber bestemt, at det bliver til en serie - de to, og selve Ringen, vil jeg meget gerne læse mere om. Det er ganske imponerende hvor meget forfatteren får med på bare 259 sider.

Reserver bogen Fangst af Martin Jensen

Materialer