En podcastelskers anbefalinger

01.02.21
Indenfor de sidste 5 år har jeg omlagt mit medieforbrug – eller den måde jeg tilgår forskelligt indhold på.

Jeg er ikke den eneste der har opdaget podcasts – i dag lytter ca. 25% af den danske befolkning til podcast mindst en gang om ugen – for 5 år siden var det tal under 10%.

Lav noget andet imens du lytter til podcast

Podcastmediet kan så mange ting – men for mig er det primært tilgængeligheden til indholdet, der slår så meget andet. Vi har efterhånden næsten alle sammen en mobiltelefon – og med den og et par høretelefoner er podcasts tilgængeligt overalt. Jeg lytter når jeg laver mad, når jeg ordner vasketøj og andre huslige sysler, når jeg dyrker motion, når jeg går tur, når jeg strikker, og når jeg flytter mig fra a til b for at arbejde eller rejse.

Hvad er en podcast

Nogen vil måske indvende: Jamen er podcast ikke bare radioudsendelser der er gemt på en lydfil, og kan hentes når man vil høre det. Både ja og nej. Der er mange podcast som er produceret af DR eller andre store radioproducenter. De er professionelle og skarpt skårne både på form og indhold. Det kan være alt fra nyhedsudsendelser til montager i stil med de gamle radioteaterstykker. I den anden ende findes der podcast lavet af amatører, som bruger billigt tilgængeligt produktionsudstyr, og en hjemmeside og måske et socialt medie til offentliggørelse. I den ene ende af disse yderpoler er der store populære DR-udsendelse som ”Sara og monopolet” – i den anden ende er der podcast om nicheagtige emner udgivet af f.eks. en forening.

Demokratisering af medieudbuddet

Jeg vil vove den påstand, at podcastmediet – på grund af dets store tilgængelighed både for den der producerer, og den der lytter – er en demokratisering af medieudbuddet. 

Indholdet i podcast er mangfoldigt – og udbuddet er kæmpestort. Jeg bruger en app på min telefon, og har her et ”bibliotek”, hvor jeg abonnerer på de podcast jeg jævnligt lytter til. Her lytter jeg til også til 2 podcast, som anbefaler de bedste og de nyeste podcast, og bliver på den måde opdateret om udbuddet. Den ene er ”Podcast! Podcast! Podcast!” af Ane Cortzen, Thomas Klinkby og Gustav Nieport. Den anden er ”Podcastanbefalingen” af Sidsel Kaae Nørgaard.

Hvordan får jeg styr på mine podcast

For at skabe lidt overblik har jeg forsøgt mig med en emneinddeling af mine anbefalinger. Og for at begrænse antallet, nøjes jeg med 3-4 podcast indenfor hvert emne. I den følgende liste med anbefalinger, har jeg valgt ikke at linke direkte til den enkelte podcast. DR har en standardformulering, når de annoncerer, at en udsendelse kan findes på podcast: ”Find den der hvor du plejer at finde dine podcasts”. Som nævnt bruger jeg på min telefon en app der hedder Podcast. Man kan også finde podcast på Spotify. Eller bare finde dem på nettet ved at søge dem på titlen. Alle de titler jeg nævner kan findes på nettet – enkelte af dem findes hurtigere hvis man tilføjer ordet podcast i sin søgning.

Nyheder

”Genstart”: Med undertitlen DR’s nyhedspodcast
Tager et aktuelt emne op, og går i dybden, ofte ved at interviewe en journalist, som har arbejdet med emnet. Vært Knud Brix.

”Her går det godt”: hergaardetgodt.dk
Værtsparret Peter Falktoft og Esben Bjerre Hansen bringer stort og småt, nyheder og ”sniksnak” som avisen Information fornyeligt har kaldt podcasten.

”The Daily”: The New York Times
Mest amerikansk indenrigsstof, plus lidt verdensnyheder. Vært Michael Barbaro.

”Pod save America”
Produceret af ”Crooked Media”, der er grundlagt af 3 af Barack Obamas tidligere ansatte. Om amerikansk indenrigspolitik.

Dokumentarer / True crime

”21 roser”: fra det prisbelønnede ”Third Ear”
Med Tim Hinman og Krister Molzen som ankerpersoner. ”Third Ear” trækker på teknikker fra den klassiske radiomontage. ”21 roser” fortæller historien om en narkosag på Sydsjælland i 1990’erne.

”Caliphate”: The New York Times
Krigen mod terror har stået på i over 20 år. Værten Rukmini Callimachi forsøger at afdække hvem det er vi kæmper imod.

“The Catch and Kill Podcast”: Pineapple Street Studios
Den Pulitzer-prisvindende journalist Ronan Farrow, fortæller historien om Harvey Weinstein og MeToo.

”The Other Latif”: WNYC Studios
Latif Nasser opdager, at han har en navnebror, der sidder fængslet i Guantanamo, mistænkt for at have arbejdet med Al-Qaeda. Radioværten Latif forsøger at afdække historien om den anden Latif.

Litteratur

”Skønlitteratur på P1”: DR
Et kritisk aktualitetsprogram med nyheder, baggrund og reportager fra litteraturens verden. Vært Nanna Mogensen.

”Klassikere genfortalt”: DR
Danske forfattere genfortæller store klassiske romaner fra verdenslitteraturen. Vært Anne Termansen.

”Søren”: Prxjects & Signe Amtoft
 I 5 episoder undersøger Signe Amtoft, hvordan Søren Kierkegaards tekster kan bruges i en nutidig samtale om emner, som f.eks. kærlighed og angst. Medvirkende bl.a. Pia Søltoft og Isak Winkel Holm.

”The History of Literature”: The Podglomerate
Værten Jacke Wilson har siden 2015 lavet mere end 200 episoder om alt fra de tidligste skrifter over Pulp Fiction til portrætter af enkelte forfattere.

Musik

”Hammer og Cilius”: DR
Værterne Frederik Cilius og Mathias Hammer introducerer forskellige emner indenfor den klassiske musik, med stor viden og megen humor.

”Farlige toner – historien om dansk jazz” DR
Historien om den rebelske musik fra begyndelsen af 1900-tallet, over storhedstiden i 60’ene, frem til jazzens betydning i dagens musikbillede. Vært: Kresten Osgood.

”Rockhistorier” Heartbeats
Værterne Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch har i over 100 episoder fortalt historier og spillet musikken fra alle hjørner af den rytmiske musiks historie. Med playliste.

”Den store poptur” DR
”Poppens moderne danmarkshistorie fortalt år for år – fra 1980 til 2016.” 86 episoder. Vært Niels Fez Pedersen

Mad

”Bearnaise er Dyrenes Konge”: Heartbeats/Podimo
Min ynglings-podcast som har eksisteret i efterhånden mange år, til trods for en omflakkende tilværelse. Forfatter og madanmelder Martin Kongstad anmelder restauranter efter den gamle 13-skala, og taler med sine interessante ledsagere undervejs.

”Det sidste måltid” Radio4
Gæsten har valgt sit sidste måltid, som indtages mens værten Lærke Kløvedal gennemgår gæstens nekrolog.

”The Food Programme”: BBC Radio 4
Meget bredt anlagt programserie om mad: historisk, med anmeldelser af madbøger, om enkelte ingredienser, om jødisk mad etc. Vært Dan Saladino.

Livsstil/sladder

“Sitter” sitterpodcast.dk
Værterne Signe Lindkvist og Iben Hjejle taler om livets små og store tildragelser – først og fremmest ud fra et stærkt engagement og stor humor.

“Det, vi taler om” BT
Kalder sig selv for Danmarks bedste sladdermagasin. Sladderen handler mest om de kendte og om politik. Vært Ditte Okman. Medvirkende bl.a. Henrik Qvortrup og  Anna Thygesen.

”Even the Rich” Wondery
Værterne Aricia Skidmore-Williams og Brooke Siffrinn sladrer om de kendte og rige, f.eks Beyoncé, Kennedy og Britney Spears.