Joan med bogen om Ruth Smith

En stærk kvinde: Ruth Smith

Når jeg tænker på en stærk kvinde, så tænker jeg på Ruth Smith.

Ruth Smith var kunstner og fra 1936 til 1943 studerede hun på kunstakademiets billedskole hos professor Aksel Jørgensen. Da hun i 1945 flyttede tilbage til Færøerne, blev hun hurtigt set som en der var ”anderledes”. Hun var kendt for at sidde og stirre længe ud ad vinduet. Dette kunne folk på stedet slet ikke forstå, fordi hun, i deres øjne, hellere skulle bruge tiden på noget husligt og nyttigt. De kunne ikke forstå at hun brugte så meget tid på at prøve at fastholde de øjeblikke hun så i naturen, så hun senere kunne gengive dem i sine værker. 

Ruth Smith var en realist og meget selvkritisk

Det var umuligt for Ruth Smith at male fantasibilleder. Hun regnes dertil for at være en af de mest betydningsfulde kolorister i færøsk billedkunst. Måske endda en af de mest betydeligste kolorister i hele norden, især kendt for sine selvportrætter. Ruth Smith var dog meget selvkritisk, og malede derfor tit over hendes egne billeder, eller kasserede dem. Hun var også lidt sky og udstillede sjældent sine billeder, hvilket er nogle af grundene til at hun er relativt ukendt i dag. Ruth Smith døde desværre en alt for tidlig død, da hun druknede under en tragisk svømmetur nede ved fjorden. I hendes hjemsted, Vágur, kan man i dag besøge Ruth Smith Museum (Ruth Smith Savnið), og se flere af hendes mange flotte malerier. Nogle af hendes malerier har også fået fast udstillingsplads hos Det Færøske Kunstmuseum (Listasavn Føroya).

Har du lyst til at læse mere om den mystiske og tilbagetrukne kvinde Ruth Smith, så anbefaler jeg bogen ”Ruth Smith” af Dagmar Warming. Her kan du se billeder af Ruths flotte malerier, og læse om hende på hele tre forskellige sprog. 
 

Tags
Materialer