Filmhistoriens to vigtigste cyborgs

30.10.23
Robotter, og cyborgs, er guf for filmskaberne. Her kan der både leges med vilde science fiction-ideer OG effektmagerne boltrer sig med både makeup og tekniske effekter.

Og vi er så heldige, at man kan opleve to af filmhistoriens vigtigste cyborgs på Filmstriben! Der er naturligvis tale om The Terminator og RoboCop som jeg vil kaste mig over her.

The Terminator 

James Cameron fik angiveligt idéen til The Terminator mens han var i gang med at instruere Piranha II. Optagelserne skal have været lidt af et mareridt, og Cameron havde selv gentagne mareridt om et metalskelet, der kommer frem af nogle flammer. Det blev grobunden for manuskriptet til The Terminator. Og det blev grobunden for én af Arnold Schwarzenegger mest ikoniske roller. 

The Terminator starter med, at titlens Terminator ankommer til året 1984. Det er en cyborg – en kybernetisk organisme bestående af levende menneskeligt væv over et indre metalskelet. Med andre ord en slags robot, men i udgangspunktet helt menneskelignende (hvis det ikke lige var fordi, den bliver spillet af Arnold Schwarzenegger). Og så begynder den helt store jagt ellers.

Udover at der er tale om en fremragende actionfilm, så har The Terminator også en ret uhyggelig stemning. Og kombinationen af metal og krop, af robot og menneske, sidder lige i skabet. 

RoboCop

Vi befinder os i Detroit nogle år ude i fremtiden. Den meget lovlydige strømer Alex Murphy flyttes til den værste afdeling i byen, og snart er han også i problemer. Sammen med sin makker Anne jager de en forbryderbande, men det går helt galt. Mens Anne ligger besvimet, bliver Murphy skudt i stumper og stykker af den sadistiske Clarence Boddicker og hans bande af skurke. Da Murphy skydes i hovedet, går skærmen i sort.

Derefter følger der en sekvens, hvor vi ser Murphys afsjælede legeme blive sat sammen med en maskine. Og så er RoboCop skabt. Halvt maskine, halvt mand. Men naturligvis begynder de menneskelige dele af RoboCop at komme op til overfladen, og så er tiden kommet til et stort hævntogt mod dem, der “dræbte” Murphy.

En formidabel actionfilm spækket med satire over vores samfund. Og med fremragende robot-elementer. 
 

Tags
Materialer