Haller i det nordjyske

Af Anonym ( )
09.07.21
Hvert år medbringer jeg mindst én roman i kufferten, der foregår i et af de områder vi besøger i løbet af sommerferien.

Under coronarestriktionerne i 2020 blev sommerferierejsen sydpå aflyst og erstattet af ture rundt omkring i Danmark. Turen gik blandt andet til Nordjylland. Her var det oplagt at læse en af Bent Hallers romaner fx

  • Sinkeklassen
  • Abelone på Bangsbo
  • Når krigen slutter

Frederikshavnerdrengen  

Bent Haller stammer fra det nordjyske. Han er en forfatter jeg holder meget af. Historien om Brage Kongesøn, der skilrer teutonernes og kimbrernes togt ned gennem Europa, inden de bliver slået af hærfører Marius i slaget ved Aquae Sextiae i 101 før Kr. fødsel. Det var en af de bøger jeg læste med begejstring som nybagt børnebiblioteker sammen med blandt andre Kaskelotternes sang.

Sinkeklassen

Som voksenforfatter har jeg også haft stor fornøjelse af Bent Hallers ”Sinkeklassen” fra 2002. Historien foregår i Bangsbostrand ved Frederikshavn i tiden lige efter 2. verdenskrig, hvor Børge V. Pedersen fortæller om sine kammerater i sinkeklassen. 

Drengene er i sandhed blevet mishandlet af livet, forældrene, omgivelserne og ikke mindst af lærerne. Utroligt nok har de alligevel en masse gåpåmod og optimisme. De er fulde af talenter, som ingen opdager og bruger. Gennem Børge får vi som læser, indsigt i hver enkelt skæbne og man kan ikke undgå at blive betaget af deres liv. 

Hallers bog er en kritik af den sorte, ensrettede skole, men den er samtidig sjov, lun og poetisk og man kan tydeligt se personerne for sig.

Alt kan ske på Bangsbo

I 2017 udkom ”Abelone på Bangsbo”, hvor Haller fortæller sin oldemors historie. En farverig og underholdende roman om Abelone, der kommer i huset på godset Bangsbo i Nordjylland. Godsejeren, Johan Knudsen, er en gæstfri og yderst liberal levemand. Bangsbo er tilflugtssted for en lang række af 1890'ernes kunstnere, blandt andet Herman Bang, Gustav Wied, Betty Nansen, Thorvald Bindesbøll og L.A. Ring.

Alt kan ske på Bangsbo: affærer, intriger, dueller, selvmord og spøgeri. Abelone suger til sig af det hele og mærker for første gang suset fra den store, nye verden. Især bliver hun meget betaget af Herman Bang.

Romanen er baseret på faktiske begivenheder og overleverede erindringer fra Bent Hallers oldemor.

Når krigen slutter – et stykke historieskildring

Bogen der udkom i 2018, er en smuk beretning om fortielse, traumer og sene eftervirkninger af krigen. 

Haller har skrevet en stor roman om en kvindes liv og skæbne under besættelsen og i efterkrigstiden. Han skriver sig helt ind under huden på læseren i sin roman om den unge Edith fra Bangsbo, der under besættelsen forelsker sig i en østrigsk soldat, bliver gravid og føder en datter. 

"Når krigen slutter" er baseret på hans mors historie. Den fortæller en gribende og barsk historie om en ung kvinde, der forelsker sig i den forkerte mand.

Materialer