Halloween – højtiden der har sendt fastelavn til tælling

25.10.21
Hvis jeg tænker tilbage på en fjern fortid (for ca. 20 siden), så var Halloween, altså i Danmark, kun noget vi nørder fejrede.

Jeg mødtes, i en årrække, sammen med nogle venner den 31. oktober. Nogen var klædt ud, andre var ikke. Der blev lavet skumle og uhyggelige drinks og ellers stod den på gyserfilm. Hele natten.

Så begyndte temaudklædningsfesterne at komme. Med Halloween som tema. Og nogen udsmykkede deres huse. Men det var først da de store kæder kunne se en kommerciel gevinst i Halloween, at det nu nærmest er blevet en familiehøjtid i Danmark som, i forhold til udklædning og popularitet, har sendt fastelavn til tælling – jeg elsker dog stadigvæk fastelavnsboller, både klassiske og de moderne. 

Tivoli hoppede med på vognen

Tivoli begyndte i 2006 med at holde Halloween-åbent og så var der ellers ikke nogen vej til tilbage!
Og hvis man har brug for tal, så kan man bare kigge på græskarproduktionen: Fra 400.000 i 2008 til 800.000 i 2015. Og det tal vokser og vokser. 

Nu er det, som i USA, blevet en børnenes fest. Fyldt med makaber underholdning, uhyggeligt slik og raslen-rundt i nabolaget hvor ungerne er udklædt som alt fra seriemordere over hekse og vampyrer – og mange andre spidsfindigheder.

Gyset på en hyggelig måde

Det er ægte (u)hygge. For gyset, og døden, kan også behandles på en måde, så børnene kan være med. Hvor man rent faktisk godt kan bruge gyset som samlingspunkt. Se blot på den fremragende Pixar-film ”Coco” hvor vi besøger dødsriget. Denne fokus på døden, og det uhyggelige, er der jo mange kulturer, som har grebet mange gange i løbet af verdenshistorien.

Og nu er Halloween altså en kæmpeting i Danmark. Eksempelvis laver mine to store børn, på 11 og 13, både uhyggelige kager og afhuggede hænder i latex som de har støbt ud fra deres egne hænder! 

Halloween og biblioteket

Halloween, eller Allehelgensaften (En sammentrækning af ordene "alle helgenernes aften"), er populært som aldrig før. Også på biblioteket. 

På biblioteket har vi nemlig en sand skattekiste af materialer, både fysiske og digitale, som kan bruges i forbindelse med fejringen af Halloween. Hvad enten det er en gyserfilm på Filmstriben, en gyserbog for børn, en fagbog om udklædning, en cd med musik fra gyserfilm og meget, meget andet. Herunder får du nogle bud. 
 

Tags
Materialer