Havet og dets mange historier

02.07.22
Mennesket har til alle tider være optaget og fascineret af havet. Frygten eller havets tiltrækningskraft har inspireret utallige historier.

Historier med eventyrlystne opdagelsesrejsende, ensomme søulve eller morderiske pirater. Historier om store søslag, rejser til nye verdener, skibskapringer eller tragiske ulykker med skrækkelige konsekvenser.

Jeg har fremhævet et par stykker, som jeg tror du vil finde interessante.

Vadehavsfortælling

Ib Ivar Dahl gør historien levende i romanen ”Vadehavsfortælling”. Bogen skildrer livet ved Vadehavet gennem mere end tusinde år, i et tidsspænd fra vikingetiden til nutiden. Han skildrer fem menneskers skæbne og levevis, og fortællingerne er centreret om Ribe, Tønder, Rømø, Fanø og Mandø. 

Et sømandsliv

Carsten Jensens roman 'Vi, de druknede' er en dramatisk fortælling om en generation af sømænd fra havnebyen Marstal. Forfatteren blander sørøverhistorier fra de syv verdenshave med drengestreger og manddomsprøver. Samtidig skildrer han drømmen og udlængslen såvel som de mange strabadser, ved det til tider brutale søfartsliv.
 

Pi's liv

Pi er seksten. Hans forældre har besluttet at de skal emigrere fra Indien til Canada med deres zoologiske have. Der sker dog det, at fragtskibet forliser, og i 227 dage deler Pi redningsbåd, rationer og tanker med den 200 kg tunge bengalske tiger Richard Parker, foruden en hyæne, en zebra og en orangutang. Yann Martel har skrevet denne tankevækkende og underfundige historie om religion, tro og tvivl og ikke mindst om viljen til overlevelse.

Den hvide hval

Du har sikkert hørt om den. Den ultimative søfarerroman og klassikeren over dem alle er ”Moby Dick” af Herman Melville. Roman kan virke tung, og blev ikke godt modtaget i sin samtid. Der skulle gå ca. 75 år før den blev genopdaget og endda udråbt til et mesterværk. Det er den komplekse fortælleteknik og omfattende symbolik placerer romanen blandt de allerstørste i litteraturhistorien. Fortællingens omdrejningspunkt er kaptajn Akab og hans hævntørst og søgen efter den hvide kaskelothval, som har destrueret kaptajnens ene ben, såvel som hans mandlige stolthed.

Er din nysgerrighed blevet pirret, og vil du gerne læse mere?

Jeg kan anbefale Litteratursiden.dk, hvor du kan finde spændende artikler om forskellige maritime emner.

Litteraturen og havet

Fortællinger fra Havet

Gamle søfortællinger

Troels Kløvedal og litteraturen

Mikkel Beha Eriksen og litteraturen 

Tags
Materialer