Kan en robot følge love?

25.10.22
Kender du robotlovene? - og måske kunne du godt bruge nogle anbefalinger til fiktions-bøger om robotter? Så læs med her.

Robotter, og kunstig intelligens, er ikke længere noget, som bare hører til i fiktionens verden. Det er blevet en vigtig del af vores hverdag – og vi har kun set begyndelsen!

Robotlovene

I 1942 skete der noget ganske spændende. Her kom science fiction-forfatteren Isaac Asimov med sit bud på de tre robotlove. Det skete i novellen ”Runaround”. Det var naturligvis i et fiktionsmæssigt øjemed at Asimov kom på banen. Men der er sket meget siden 1942 og robotter bliver en mere og mere integreret del af vores samfund.

Og det bliver ikke mindre i fremtiden. Så, rent etisk og teknisk, er det ganske spændende at se på de love – hvad enten de stammer fra fiktionens univers eller ej:  

1. lov: En robot må ikke skade et menneske eller ved uvirksomhed lade et menneske komme til skade.

2. lov: En robot skal adlyde ordrer, som gives til den af mennesker, for så vidt disse ordrer ikke er i konflikt med den første lov.

3. lov: En robot skal beskytte sin egen eksistens, for så vidt dette ikke er i konflikt med den første eller den anden lov.

Lovene fungerer hierarkisk. Dvs. en robot kan ikke beordres til at dræbe en person (første lov er vigtigere end den anden) men kan beordres til at selvdestruere (den tredje lov er lavere end den anden).

Senere blev en nulte lov tilføjet.

0. lov: En robot må ikke skade menneskeheden eller ved uvirksomhed lade menneskeheden blive skadet.

Robotterne og bøgerne

Nu skal denne korte artikel ikke gå kun op i love og den slags. Men lovene, og Asimovs tanker, kan være spændende at have i baghovedet, når man støder på robotter i fiktionens universer. Og i virkeligheden! Blandt andet i forhold til faktisk sikring af robotter og kunstige intelligenser.

Så her følger nogle bud på nogle robot-bøger, altså fiktionsbøger, hvor robotter, eller androider, spiller en central rolle.
 

I, Robot  (Originaludgaven er fra 1950)

Asimovs klassiker, hvor robotlovene spiller en central rolle. Blev i 2004 filmatiseret med Will Smith i hovedrollen. 
 

Drømmer androider om elektriske får? (Originaludgaven er fra 1968)

Roman af Philip k. Dick. Året er 1992 og jorden er forurenet af radioaktivt støv efter en altødelæggende krig. Rick Deckard får til opgave at eliminere syv bortløbne androider, der alle ligner mennesker til forveksling. Men hvem er androider og hvem er mennesker? Romanen der blev til filmklassikeren ”Blade Runner” fra 1982.  
 

Neuromancer (Originaludgaven er fra 1984)

Williams Gibsons nyklassiker hvor kunstige intelligenser kæmper om magten i en datastyret parallelverden i det 21. århundrede. 
 

Fortællinger fra Ringen (Originaludgaven er fra 2014)

Simon Stålenhag har skabt denne meget specielle udgivelse, spækket med sublime illustrationer, som præsenteres som hans egne barndomsminder fra en lidt anderledes udgave af det Sverige, vi kender. I Stålenhags fortælling blev der i 1954 bygget et stort anlæg, som fik navnet "Anlæg for Forskning i Højenergifysik." Det skabte både robotter og tidsportaler. Bogen er blevet til tv-serien "Tales from the Loop". 
 

Tags
Materialer