Kimen på heden

Af Anonym ( )
12.04.21
Kaptajnen og Ann Barbara – en historisk roman om de første mennesker, der opdyrkede heden i 1700-tallet.

En spændende og indsigtsfuld roman af Ida Jessen, der omhandler et emne i dansk historie, der ikke er skrevet specielt meget om, nemlig hedens opdyrkning i 1700-tallet.

I front står Kaptajnen, den 54-årige tyske kaptajn Ludvig van Kahlen. Han forstiller sig, at den jyske hede indeholder muligheder for udnyttelse af jorden og går i gang med den store nærmest umulige opgave, at opdyrke heden.
 
Han slår sig ned på Alheden i nærheden af Viborg, hvor han vil bygge et hus. Han går i gang med arbejdet helt alene. Efter en kortere tid dukker en ung kvinde, Ann Barbara, og en efterladt lille taterpige AnMai Mus op og gør ham selskab i hans hårde arbejde.

Et barsk miljø

Kaptajnen og Ann Barbara er en storslået og eminent skrevet roman, der giver en malende beskrivelse af den storslåede og grusomme hede. Der viser i al sin gru (kaptajnens hest bliver ædt af ulve) hvor lille et menneske er, når det bliver udsat for naturens kræfter.

Det er et barsk miljø, vi får beskrevet med en ond herremand, Schinkel til Hald, der spænder ben på alle måder for at forhindre kaptajnens projekt. 

Fattigdommen bliver beskrevet i al sin grusomhed med sult, ydmygelse og slid for bønderne, men også med øjeblikke med omsorg og mening. Personerne er vist med både fejl og mangler og dette bidrager til en spændende handling til det sidste.

Virkelig en bog, der er værd at ”sætte tænderne i”.
 

Tags
Materialer