Kirstens bud på årets 10 største fantasy læseoplevelser

30.12.20
Kirsten, en af arkitekterne bag Fantasyfestival, tager jer med på en rejse til fantasiens verden. Så hold på troldmandshattene og gør jer klar til jeres næste store læseoplevelser!

2020 har på mange måder været et rigtigt øv-år, men heldigvis har der også været lyspunkter imellem. Og ét af lyspunkterne for mig, har været de mange gode fantasyudgivelser året har budt på.

En, heldigvis, populær genre

Fantasy er min absolutte yndlingsgenre, og har været det, siden jeg som barn fik læst ”Hobbitten” højt. Det er en genre, der spænder bredt, og, selvom den i mange år primært har haft ry for at være en børnegenre herhjemme, så er der heldigvis sket et skred i læsernes bevidsthed i de senere år. Godt hjulpet på vej af tv-serier som ”Game of Thrones”, og et stigende antal udgivelser på dansk målrettet unge og voksne, så også voksne nu kan læse dansk fantasy målrettet netop dem.

Fantasylitteraturen har altså oplevet et massivt boom i antal udgivelser de senere år, både for danske og oversatte bøger, og 2020 var ingen undtagelse. Men 2020 var også året, hvor der for alvor blev sat fokus på den danske fantasy, da hashtagget #meredanskfantasy bredte sig på de sociale medier. På danskfantasy.dk kan man i dag få overblik over de mange fantasybøger der udgives til unge og voksne af danske fantasyforfattere.

Hvad er kernen i fantasygenren?

Men hvad er fantasygenren for en størrelse? Fantasy har rødder tilbage til de allerældste myter, og genren er i familie med blandt andet forskellige mytologier, legender og eventyr, ligesom også folketro og -sagn har dannet grobund for litteraturen. Genren tilhører de fantastiske genrer, og er kendetegnet ved tilstedeværelsen af magi. Og netop magien kommer i mange former i fantasylitteraturen. Helt overordnet kan fantasy inddeles i to undergenrer, high og low fantasy (som hver kan inddeles i et væld af undergenrer), og det er mængden af den tilstedeværende magi der bestemmer, hvilken undergenre en bog hører til. I high fantasy er mængden af magi høj, og historien foregår typisk i en anden verden, hvor det magiske kommer til udtryk enten i selve verdensopbygningen, tilstedeværelsen af magikere, overnaturlige væsener, eller lignende. Et eksempel her er ”Ringenes herre” af J.R.R. Tolkien. Low fantasy, derimod, foregår i vores egen verden, men tilført et eller flere magiske elementer, som for eksempel troldmænd, varulve eller vampyrer. Et eksempel her er ”Sagaen om Talon” af Julie Kagawa.

Fantasy – et tiltrængt pusterum

Uanset om man er til high eller low fantasy, så er genren fantastisk, og især i år har det været dejligt for en stund at kunne forlade den virkelige verden og tage på rejse til magiske universer. Hvad enten det har været velkendte eller nye universer, så har jeg nydt at tilbringe tiden blandt magikere, drager og guder, med verdens skæbne hvilende på heltens skuldre, og episke kampe mellem godt og ondt.

Mine største oplevelser med fantasy i 2020

Her følger mine bud på de 10 bedste fantasyudgivelser fra det forløbne år, baseret på min egen læsning. Fem titler til børn og fem titler til unge og voksne. Alle bøgerne kan selvfølgelig lånes hos os, ligesom de fleste også kan findes på eReolen, bibliotekernes fælles e- og lydbogstilbud, hvor man i øvrigt også kan finde rigtig mange andre fantasybøger. Flere af bøgerne er dele af serier, og for senere bind i serier gælder det, at jeg ikke fortæller ret meget om plottet, da det vil spoile de forrige bind, men i stedet fortæller hvorfor jeg synes lige den bog var god.  Jeg håber at I måske kan hente inspiration til jeres, eller jeres børns, næste store læseoplevelse. Vi ses i 2021 – på biblioteket og til Fantasyfestival.

Top 5 fantasyudgivelser i 2020 til børn

”Hævnens dag” af Katja Brandis

Et brag af en afslutning på serien om woodwalkeren Carag, der må tage kampen op mod det onde, for at redde både woodwalkere og mennesker. Serien handler om venskab og dyr, men tager også temaer som naturbeskyttelse og hævn op. Den er perfekt til børn fra 11 år, der elskede ”Vildheks”-serien. Udover en spændende historie, så lærer man som læser også en masse fakta om forskellige dyr, og så er den fyldt med masser af flotte dyreillustrationer. Hele serien kan også findes på eReolen.

”Fanny Fairychild – Alf af hjertet” af Lykke Lindbo

Sidste bind af trilogien om Fanny Fairychild afslutter, på en virkelig god måde, historien om Fanny, der rejser til gudernes og alfernes verden for at stoppe Ragnarok. Serien blander nordisk mytologi, alfer og magi med temaer som sorg og familie, og historien er både spændende og anderledes. Bogen kan læses fra 10 år.

”Blodkongens datter” af Merlin P. Mann

Bogen er første bind i serien ”Rane og det magiske museum”, og handler om Rane, som på magisk vis rejser tilbage i historien til borgerkrigen mellem Svend, Knud og Valdemar. Udover en virkelig spændende historie med masser af action, så giver bogen også en anderledes form for historieformidling om en, for danske børn, måske ikke så kendt periode i Danmarkshistorien. Og så er den fyldt med virkelig flotte illustrationer. Bogen kan læses fra 10 år, og findes også på eReolen.

”Mesterens falske spil” af Anna Ruhe

Serien ”Duftapoteket” handler om Luzie, som flytter ind i et gammelt hus, der gemmer på noget af en hemmelighed. Her i tredje bind kommer Luzie og hendes ven Mats ud på en længere rejse, og der er ikke sparet på hverken action eller intriger. Bogen er spændende, varm, og fyldt med skønne illustrationer. Den kan læses fra 11 år, og hele serien findes også på eReolen.

”Mulm – Det hungrende mørke” af Alex Uth

Da Karis og Silas’ forældre forsvinder, må de to søskende flytte ind hos deres bedstefar på øen Virkø. Det går dog hurtigt op for dem, at der foregår mystiske ting på øen. Bogen var en virkelig fantastisk læseoplevelse med masser af hemmeligheder og action, og en krybende uhygge, der vokser hele vejen igennem. Bogen kan læses fra 12 år, og hvad enten man er til fantasy eller gys, er man garanteret en god læseoplevelse. 

Top 5 fantasyudgivelser i 2020 til unge og voksne

”Af blod og støv” af Julie M. Day

Første bind i en ny fantasyserie for voksne, hvor fem meget forskellige personer får deres liv vendt på hovedet, og må lære at navigere i en verden fyldt med magt, magi og dystre kræfter. Bogen er uhyggeligt spændende, og er man til fantasy a la ”Game of Thrones”, er serien helt klart værd at kaste sig over, hvad enten det er som fysisk bog, eller gennem eReolen.

”Elementsygen” af Julie Midtgaard

Andet bind af ”Sprækken til Luscuro” fortsætter Grys træning i hendes elementkraft, som startede i første bind, hvor Gry undslap heksebålet ved at falde gennem en sprække til hendes virkelige fødeland, Luscuro. Historien er utroligt spændende, og en af de bedste læseoplevelser fra i år, blandt andet takket være en virkelig imponerende worldbuilding. Bogen kan læses af unge fra 13 år, og findes også på eReolen.

”Zinvaris Dyb” af Mads Schack-Lindhardt

Serien handler om Sebastian, som opdager, at han kan rejse ind i litterære verdener, og de eventyr, han opdager der. I fjerde bind af ”Stjernekrønikerne” kommer Sebastian på en farlig rejse, som denne gang får et strejf af science fiction. Bogen er spændende og actionfyldt, og blandingen af fantasy og science fiction fungerer virkelig godt. Serien kan også lånes på eReolen.

”Drageægget” af C.G. Valentin

I første bind af en ny fantasyserie for unge, ”Dragernes Æra”, havner Juliana pludselig i en parallelverden. Juliana får at vide, at hun er udvalgt til at redde både parallelverdenen og sin egen verden, og bliver mod sin vilje tvunget ud på en farlig rejse. Bogen er spændende, og forfatteren formår at give nogle af de velkendte fantasyelementer sin egen twist, hvilket fungerer rigtig godt. 

”Heksens storm” af Lene Krog

I landet Bragimark jages magikere af onde kræfter, og Aia, Merian og Leander forsøger på hver deres måde at tage kampen op. ”Heksens storm” fortsætter hvor første bind slap, og udover at være basalt spændende, så indeholder den også en ret genial twist, som vender op og ned på alt det, jeg troede jeg vidste. 

/Bibliotekar Kirsten Bloch