Knæk læsekoden - tips og tricks til forældre

28.02.21
Eventyret begynder for alvor, når barnet kan læse selv, og en verden af fantastiske bøger åbner sig.

Vi har samlet lidt tips til, hvordan du kan være med til at styrke dit barns læsekompetencer og læselyst.

Tidlig indsats med Bibliotekernes Sprogspor

Du kan med fordel starte tidligt med at understøtte dit barns skriftsprogsudvikling og hjælpe dit barn til at blive en god læser, ved at gøre tegn, skrift og bøger til en naturlig del af hverdagen. Allerede fra børnehavealderen kan dit barn lære at genkende tegn – både tal, bogstaver og symboler. Dette er det første spæde skridt til at lære at læse. 

På bibliotekernes Sprogspor findes der en masse ideer til, hvordan du hjælper dit barn med den tidlige skriftsprogsudvikling. Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder for de 0-6årige. 

Legende tilgang

Gør det til en leg at indøve tegn og skriftsprog. Gennem disse bøger af Lotte Salling, kan barnet lære alfabetet at kende med kroppen og lege bogstaverne ind med rim og motorik. 

Gode fagbøger om dit barns sproglige udvikling

Der er gennem tiderne blevet forsket meget i early literacy og tidlige læsefærdigheder hos børn. Der er en lang række bøger om, hvordan du kan hjælpe dit barn i dets sproglige udvikling. 

”Mærk sproget – skriv og læs!” (Jørgen Frost) er en forskningsforankret beskrivelse af, hvordan det 5-8-årige barns literacykompetencer understøttes og udvikles. Denne bog fortæller, hvorledes pædagoger, lærere og forældre sammen kan arbejde med børns literacy med udgangspunkt i barnet og leg med sprog 

En anden tilgang til den mere brede sproglige udvikling kan findes i børnesprogforsker Justin Markussen-Browns nyeste bog, ”Sprogvinduet: guiden til dit barns sprogudvikling”. Om sprogtilegnelsen, som den finder sted i de første fire år af et barns liv. Med praktiske tips til, hvordan man understøtter sit barns sproglige nysgerrighed og udvikling.

Er du til podcasts? 

Så er Børnebogcast serien fra Københavns biblioteker måske noget for dig. I nr 29; ”Rim og læsestart med Marianne Iben Hansen” kan du høre børnebogsforfatteren og rimsmeden tale med en række børnebibliotekarer om højtlæsning, læseglæde, læsestart og om mange af hendes herlige bøger. 

Tips og tricks til at støtte dit barns læsning

Når dit barn er klar til at starte på læsetræningen, er der masser af læsetræning gemt i jeres hverdag, når I inddrager jeres omgivelser.

Læs højt for barnet

Fortsæt med at læse højt for dit barn, også selvom det er begyndt at læse selv. Det styrker ordforrådet, særligt hvis I undervejs taler om historien, billeder og betydningen af ord, I støder på under højtlæsningen.

Rim og remser

Læs rim- og remse bøger og lav jeres egne rim, remser og vrøvleord. At lege med sproget sætter fokus på sprogets lyde og fonologi, hvilket støtter læsetilegnelsen.

Leg og spil

Leg og spil forskellige spil som sætter fokus på bogstaver og ords betydninger. 

Brug omverdenen

Tal om de bogstaver, tegn og ord, som I støder på rundt omkring i hverdagen. Det kan være på skilte, i reklamer, på Cornflakes pakken,
undertekster, aviser osv.

Skriv, skriv, skriv

Grib enhver chance for at skrive. Skriv postkort, ønskesedler, indkøbslister, invitationer eller hvad I ellers kan finde på. Dette skaber opmærksomhed på bogstavernes og ordenes lyde.

Find inspiration på Bibliotekernes Læsespor

Bibliotekernes Læsespor er bibliotekernes er de danske folkebibliotekers samlede læseindsats for de 6-16 årige forenet under ét fælles brand og med én samlet portal.  

Her kan du kan finde læsekoncepter og inspiration til at styrke dit barns læselyst. Læsesporet giver både fagprofessionelle og forældre den bedste indgang til bibliotekernes samlede læsetilbud for børn i skolealderen. Sitet er fyldt med inspiration og ideer til, hvordan du hjælper dit barn med at knække læsekoden. 

God læselyst sammen med dit barn.

Tags