Krigsfotografen

01.04.20
__________

Film – Dokumentar: Krigsfotografen
Hovedperson/ Forfatter: Jan Grarup
Emne: Erindringer

Fotograf Jan Grarup har som udsendt til verdens brændpunkter oplevet det meste. Han har tidligere udgivet sine erindringer ”Hvor Jernkorsene gror”. I biograffilmen ”Krigsfotografen” kommer man som seer helt ind under huden på ham, og helt tæt på hans arbejde, - der hvor folk dør hver dag.

Krigsfotografen, er en særdeles barsk skildring af dagligdagen for en person, der lever og arbejder med menneskets mørke sider tæt på livet. Jan Grarup fik sin ilddåb i Belfast i 1988, da han i en alder af bare 19 år overværer og fotografer et anslag til en begravelse af soldater fra IRA. 

Filmen skildrer på en oprigtig facon den skærende kontrast der er imellem det at være familiefar og til livet i evig krydsild, med adrenalinen konstant pumpende gennem kroppen. Det barske liv har igennem hans lange karriere, da også sat sine spor. I dag lever han med PTSD, sideløbende med sit liv som familiefar.

Filmen tager dig med til stederne, du ikke ønsker at se. Den fortæller om hans gruopvækkende oplevelser lige fra de brændende gader i Mosul til de forfærdelige scener i Rwanda. Scener der går lige i hjertekulen og giver varige ar på sjæl og legeme. Det er oplevelser, som han levende har beskrevet for os, både i hans bog og igennem hans arbejde vi ser gennem vinduer til menneskets mørke sider, nemlig verdens store nyhedsbureauer. 

Som om arbejdet som krigsfotograf ikke skulle være hårdt nok, oplever Jan Grarup også en personlig tragedie, da han mister sin hustru til kræften. Det sætter ham på yderligere hårde opgaver i forhold til familielivet hjemme i Danmark. Filmen har været vist på DR.      

/ Tommy Rasmussen

Log ind på bibliotekets hjemmeside og gem titlen i din Huskeliste. Så kan du låne, når biblioteket åbner igen.

Materialer