Måske din næste store læseoplevelse?

20.01.22
- en reportage fra en online bogsnak.

Corona-tiden har været speciel. Hård og fyldt med prøvelser. Vi kan nu begynde at se enden på det – forhåbentligt!

Igennem de sidste to år har vi kunnet søge tilflugt i bøgerne. Når alt ryster og ramler, kan én god bog skabe ro og glæde. Og den glæde vil man jo gerne dele med andre.

Så tirsdag den 18. januar var vi en god flok samlet til en online bogsnak.
Her fortalte en håndfuld biblioteksansatte (Stine, Karin, Lissi, Poul, Susanne og Jacob) om nogle af deres store læseoplevelser fra 2021. Vi kom, på sikker afstand, vidt og bredt omkring i litteraturens verden. Både gennem nye og ældre bøger. Den røde tråd var bøger, der på ene eller anden måde har rørt noget i os.

Min nu vil jeg lade mine kollegaers ord lede jer ind i litteraturen.

Stine anbefaler

Jeg anbefaler Den sorte enkes by af Nicole Boyle Rødtnes.

En velskrevet dystopi for både unge og voksne. I fremtiden har tre rige enker bygget et sikkert fristed for kvinder, efter verden er hærget af krig. Men fristedet kommer med en pris – for mænd og drenge, der grundet deres ”aggressive hormoner” undertrykkes og nærmest holdes som slaver og avlsdyr. Lige dele Hunger Games, Divergent og The Handmaid’s Tale (i omvendt form). En medrivende historie, fortalt ud fra tre unges perspektiver. Her er både brutal vold, intens kærlighed og politisk magtspil. Og det er også aktuelle emner, selvom bogen er en dystopi. 

Karin anbefaler

Jeg vil gerne anbefale to titler. Den første er Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup.

En grotesk roman der udspiller sig primært i München i fire måneder i 1942 under 2. Verdenskrig, men med en dansk hovedperson, gennem hvis øjne vi oplever dette udsnit af krigen. En meget hård fortælling, men også rørende og vigtig. Når en bog rammer mig på den måde, på følelserne, så ved jeg, at det er godt.

Dinas bog af Herbjørg Wassmo var den anden titel er den anden bog jeg vil nævne.

En ældre bog, men den er så velskrevet og velkomponeret, at den fortjener at komme frem i lyset igen. Beskrivelsen af en stærk kvindeskæbne og det hun skaber omkring sig. Og generelt er det en stor anbefaling af hele Wassmos forfatterskab – vigtige bøger.

Lissi anbefaler

Jeg vil gerne fremhæve Gargoilen – stendragen af Andrew Davidson.

Det er en helt særlig bog, fordi den handler om reinkarnation på en måde, som tillader læseren at tro på historien uden at tro på det overnaturlige, fordi hovedpersonen kan være psykisk syg. Derudover indeholder den flere meget smukke fortællinger om den store kærlighed og en masse interessante historiske detaljer og litterære henvisninger. Der er mange fortællinger inde i fortællingen.

Det er en unik roman, men jeg forsøgte at finde titler frem, som kunne minde om dem. Det blev Det rygende spejl af Jørn Bie. 
Et liv som Holger Henriksen af Kaj Therkelsen og Den genfødte morder af A. J. Kazinski.

Desuden kan man opsøge, i forskellige udgaver, Dantes guddommelige komedie.

Poul anbefaler

I 2021 læste jeg seks bøger af den norske forfatter Per Petterson, og tidligere, tilbage i 2005, læste jeg hans nok mest kendte roman Ud at stjæle heste.
Der er noget i hans forfatterskab, der rammer mig.

På forfatterweb.dk er det blandt andet beskrevet således:

”Pettersons prosa er kendetegnet ved en fortællestil og personskildring, der leder tankerne hen på store amerikanske realister som William Faulkner og Ernest Hemingway, mens hans enkle og sanselige beskrivelser af vinden, landskabet og stjernehimlen giver bøgerne en særlig nordisk sensibilitet.”

I år startede jeg min læsning med hans debutroman: Aske i munden, sand i skoene, der på Forfatterweb.dk får blandt andet følgende ord med på vejen:

”I denne bog – som i de øvrige af Pettersons værker – trækker han i høj grad på sit eget liv. Det er især de tidlige barndoms- og ungdomserindringer, der bliver behandlet igen og igen. Romanernes faderfigurer ligner Pettersons egen far. Selvom han endnu levede, da Pettersons to første romaner udkom, læste han ikke Pettersons romaner eller kommenterede sønnens forfattergerning med et eneste ord. Både faderen og moderen og to af tre brødre omkom i 1990 ved Scandinavian Star-ulykken. Paradoksalt nok kom det til at kickstarte Per Pettersons internationale karriere.” 
I kølvandet læste jeg også i år samt Mænd i min situation og Jeg nægter, der beskriver mandeskæbner, skilsmisse og ensomhed, som kun Petterson formår det.

Herunder de syv bøger jeg indtil videre har læst af Per Petterson
 

Susanne anbefaler

Ruth Galloway-serien af Elly Griffiths er helt forrygende god.  

Her møder vi den uperfekte helt, som man sagtens kan spejle sig. Det er hyggeligt og et godt alternativ til de mere voldsomme krimier. Jeg elsker serier, både fordi jeg så ved, hvad den næste bog jeg skal læse, skal være, og fordi der er plads til karakterudvikling og små historier. Alle bøgerne i serien kan læses selvstændigt, men jeg anbefaler, at man læser dem i den rigtige rækkefølge.

Jeg har lyttet til dem som lydbog, og det er fantastisk. Normalt er det min mand, der står for plæneklipningen, men med serien om Ruth i ørerne ville jeg meget gerne stå for det. Så er der både natur, motion OG en god historie på samme tid. 

Første bind i serien er Pigen under jorden og der er, indtil videre, udkommer ni romaner i serien på dansk – og flere er heldigvis på vej. 

Jacob anbefaler

Jeg fremhævede også selv nogle gode læseoplevelser, jeg havde i 2021.

For det første er der det seneste bind i serien af om Afdeling Q, nemlig Natrium Chlorid.
Der er tale om en basalt spændende og medrivende roman, hvor corona-situationen også bruges på en fin måde. Samtidig er den en fornem cliffhanger til det tiende og sidste bind i serien, som jeg tror, vi er mange, der er spændte på at læse. For hvordan ender fortællingen om medlemmerne af Afdeling Q?

Thomas Bagger leverede med Manden i tre dele. En ganske fin og mørk krimi/thriller, hvor Sønderjylland agerer bagtæppe for en bestialsk fortælling. Der er både godt sprog, spænding og et spidsfindigt plot. 

Lasse Bo Andersens Den gale doktors vanvidsmikstur er en pragtfuld fortælling fra Århus anno 1910. Vi følger den spirende stumfilmsindustri, OG der er en morder på spil. Forfatteren formår at lade fortiden træde tydeligt frem, mens han skaber troværdige personer og en fornem miljøskildring. 

Farvel og tak

Det var de titler, vi omtalte. Håber I har fundet lidt inspiration, I kan bruge, og som en krølle på den populære hale vil vi også lave en udstilling med bøgerne i det fysiske rum. Så den online bogsnak kan brede sig ud i virkeligheden – eller i hvert fald en anden udgave af virkeligheden, for efterhånden er onlinedelen jo også ægte virkelighed? Ja, det er næsten stof til en hel roman.

God læselyst og længe leve litteraturen og litteraturens mangfoldighed!