Mangler du den helt rigtige app til ungerne?

07.01.21
Det er ingen hemmelighed, at børn elsker smartphones og tablets, selv fra de er helt små. Men hvordan skal de bruges, hvornår bruger man dem for meget og kan de rent faktisk være andet end bare underholdning? Det kan, og bør man, læse lange fagbøger om. Det er vigtigt nu. Og i fremtiden. 

Men i denne artikel vil jeg, som børnebibliotekar, anbefale nogle apps og en podcast, som jeg mener er ganske fremragende. For det er en jungle derude i app-land, en jungle vi på Esbjerg Kommunes Biblioteker gerne vil hjælpe jer med at finde rundt i. 

For der er jo mange app som små børn rent faktisk kan lære noget af, og som kan være med til at udvikle deres fantasi på en god måde.
Om du er på jagt efter apps til højtlæsning, læsetræning eller god underholdning, så har jeg her nogle forslag. 

Story Dice

En af mine personlige favoritter. Den er nem at gå til og det er sjovt at skulle finde på "røverhistorier" på stedet og det er sjovt at høre de andres historier. 
Super app til at bruge på farten eller til andre små pauser. Slå med terningerne og fortæl en historie ud fra de symboler du får. Skægt og samtidig lærerigt for både børn og voksne. Den styrker fantasien og evnen til at fortælle. For alle. 

Gratis. “Story Dice” i App Store og “Story Dice” i Google Play.

Den STORE Strid

Jakob Martin Strid er en favoritforfatter hos rigtig mange børn og voksne. Her er den perfekte app til fans af Mimbo Jimbo, Lille Frø, Den store pære og mange andre af hans fantastiske bøger. Bøgerne er gengivet som små film med tale. Oplagt at nyde sammen med dine børn. 4+

Gratis med mulighed for køb i app. ”Den STORE Strid” i App Store.

Cirkeline

Små spil og film i Cirkelines finurlige og morsomme univers. På dansk.
Spil Cirkeline huskespil, tegn med Cirkeline, leg med udklædning og hør de gode Cirkeline-sange. Man kan selvfølgelig også se Cirkeline-afsnit i app’en.
App’en er lavet til børn fra 2 år og er gratis, men med mulighed for tilkøb i app. Funktionen kan dog slås fra, så børn ikke kan indkøbe på egen hånd.

Gratis med mulighed for køb i app. ”Cirkeline” i App Store.

Toca Life: Town

En lille by, hvor man kan lege i parken, i købmandsbutikken vælge forskellige personer man kan lege med osv. Mange timers leg fyldt med læring. Der findes mange flere Toca apps: Hair salon, Store, House, Xmas, Tea Party, Monsters, Kitchen, Train, Pet Doctor, Hospital mfl. 4+. 

Der findes både gratis og købe versioner.”Toca Life: Town” i App Store og ”Toca Life: Town” i Google Play.

LEGO DUPLO WORLD

Det store hit hjemme hos mig selv - med to børn der elsker duplo klodser.
Spillet indeholder en masse forskellige aktiviteter, fra det mere simple med at sætte numre i rækkefølge eller sortér farvede klodser på forskellige togvogne, til at bygge og designe dit eget tog eller lære om trafiksikkerhed. Og meget andet sjovt. 4+. 

Du finder spillet på lego.com/da-dk

Et par links

Hjemmesiden Børn i byen har også en super god liste til 19 gode apps, som jeg synes er et kig værd
 
Jeg vil også klart anbefale Radionauterne, en podcast for nysgerrige børn.
Her kan du både stille dine spørgsmål og høre på podcasts om alle mulige vilde emner, som ”Hvorfor vand er vådt?”, ”Hvorfor vi taler forskellige sprog?”, Hvordan bygger man robotter?” eller ”Hvorfor uddøde dinosaurerne?” - og meget, meget mere. 
 
God fornøjelse
/ Stefan