Marcel Proust 150 år

09.07.21
Har du nogensinde prøvet at smage, lugte eller høre noget, der pludseligt minder dig om et bestemt øjeblik i dit liv? Måske er det lyden af en sang, der minder dig om kolde fadøl under en åben sommerhimmel, eller en duft, der giver dig associationer til en helt bestemt person?

I Marcels Prousts store værk På sporet af den tabte tid er det blandt andet smagen af en madeleinekage dyppet i lindete, der får minderne frem og i sidste ende er med til at skabe den forløsning, som hovedpersonen bruger hele det omfattende værk på at søge efter.

Kampen mod tiden

I værket kæmper hovedpersonen mod tiden og dens uundgåelighed. Tiden går, mens han omgås det finere borgerskab i Paris og møder utallige mennesker på sin vej, der præger hans liv i højere eller mindre grad. Som læser bliver du også mindet om tidens flygtighed i takt med, at du ser værkets karakterer blive ældre og ældre. Langsomt forsvinder værkets sider, og din egen tid som læser bliver opslugt af Proust hypnotiserende beskrivelser og fantastiske sprog.

Find minderne frem

Det ufrivillige minde, som især madeleinekagen er et godt eksempel på, bliver det ultimative våben mod tiden. Minderne får hovedpersonen til at indse, at selvom man ikke kan få den tabte tid tilbage, kan disse pludselige minder midlertidigt ophæve vores plads i tiden og få et øjeblik fra vores fortid til at genopstå. 

Hovedpersonen indser også, at kunsten på samme måde kan ophæve tidens fængsel og forevige værker, kunstnere og øjeblikke. Marcel Proust er i sandhed en kunstner, der har formået at vinde over tiden. Det er 150-året for hans fødsel, og På sporet af den tabte tid er stadig et af de mest imponerende værker at dykke ned i.

Bliv klogere på Proust 

Lige nu kan du finde vores Marcel Proust-udstilling på Hovedbiblioteket. Kig forbi hvis du selv vil begynde din rejse ind i et mesterværk af en klassiker, eller du bare gerne vil vide mere om Marcel Proust. 

/ Emilie Bill Andersen

Materialer