Min feministiske boghylde

05.03.21
Der er mange ting, der kan danne en som menneske. Både fag og skønlitteratur, musik, film og teaterstykker.

Her viser jeg et udsnit af de bøger og den skønlitteratur, der har været med til at danne og udfordre mit livssyn såvel som underholde mig. Det er en skøn blanding af nye og gamle ting, hvor nogle af dem er fra mine tidlige teenageår, men som har efterladt et varigt indtryk.

/ Jannie Tolstrup

Løvindens sang af Tamora Pierce

Tamora Pierce er en af de mest kendte fantasyforfattere i dag og det var en stor oplevelse af møde hende i virkeligheden, da hun gæstede Fantasyfestival i 2015. Jeg havde læst hendes bøger som ung og de havde alle gjort et stort indtryk på mig. Derfor er dette også mere en anbefaling af hele hendes forfatterskab, der både er for unge og voksne. Tamora bruger det fantastiske univers til at italesætte mange af de begrænsninger piger og kvinder underlægges og forvandler det til fantastiske dannelseshistorier med masser af action og udvikling.

Fruen på Wildfell Hall af Anne Brontë

En af de store klassiske romaner går den i kødet på temaer vi stadig kender i dag og ting vi heldigvis ikke længere er underlagt. Historien om en gift kvinde, der flygter fra sin voldelige og alkoholiske om end velhavende mand, som nægter hende skilsmisse, er medrivende og tankevækkende. Hun er til at begynde med stærk i en tro på at hun med omsorg og kærlighed kan ændre sin mands problematiske adfærd, men ender med at flygte for sin søns skyld, da manden gør sin indflydelses gældende overfor den lille dreng. 

Jane Eyre af Charlotte Brontë

Denne fortælling er lige så kendt som Jane Austens Stolthed og fordom og mange læser den for den klassiske romantiske fortælling den er, men samtidig er den noget af det første feministiske litteratur jeg stiftede bekendtskab med. En stærk, ung kvinde, der allerede fra barnsben er viljestærk og overbevist om sin egen ret til at eksistere, føle og blive anerkendt som et menneske i sin egen ret. 
“Do you think I am an automaton? — a machine without feelings? and can bear to have my morsel of bread snatched from my lips, and my drop of living water dashed from my cup? Do you think, because I am poor, obscure, plain, and little, I am soulless and heartless? You think wrong! — I have as much soul as you — and full as much heart! And if God had gifted me with some beauty and much wealth, I should have made it as hard for you to leave me, as it is now for me to leave you. I am not talking to you now through the medium of custom, conventionalities, nor even of mortal flesh: it is my spirit that addresses your spirit; just as if both had passed through the grave, and we stood at God's feet, equal — as we are!”
― Charlotte Brontë, Jane Eyre

Skulle man ikke orke at læse sig igennem den ældre klassiker, så findes den i flere filmatiseringer på Filmstriben. Og man kan måske blive så grebet af stemningen, at man må se dem alle på en og samme aften.

NEJ af Sanne Søndergaard

Man griner og græder sig igennem denne samling af noveller, som i deres genkendelighed kan blive næsten helt klaustrofobiske at være i og alligevel skal man lige have den næste med… og en mere. Man tager sig selv i at være direkte irriteret på en del af hovedpersonerne imens man sympatiserer med andre, men må til sidst erkende, at der er en svær genkendelighed ved dem alle. Faktisk kan man med fordel åbne et vindue eller en terrassedør og råbe lidt ”NEJ” ud i verden bagefter. Bare så man ikke lader det gå alt for meget ud over ens nærmeste. 

Jomfruhinder og hijab: hvorfor Mellemøsten har brug for en seksuel revolution af Mona Eltahawy

Mona Eltahawy er en ægyptisk-amerikansk feminist, aktivist og forfatter og i denne bog går hun i kødet på den kultur hun selv stammer fra og runder blandt andet tørklædets betydning for hende selv og hvad der i sidste ende fik hende til at smide det. Erkendelsesmæssigt kan bogen være en udfordring, eller måske mere en lektion, i at sætte sig ned og lytte til fortællinger fra en kvinde med et ben i Mellemøsten og et i Vesten.

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

Atwood er en af de helt store forfattere og som næsten alle andre, stod jeg klar, da Tjenerindes fortælling blev forvandlet til en tv-serie. Første gang jeg læste bogen var da jeg var ret ung, men jeg genbesøgte den ganske kort før serien blev annonceret. Jeg er i gang med at samle mod til den nyligt udgivne toer, Gileads Døtre. Lad dette være en generel anbefaling af hele Atwoods forfatterskab og at bøgerne næsten altid er bedre end filmatiseringerne. 

Håndbog for feminister og deres modstandere af Gretelise Holm

Du kender hende måske som en dygtig journalist og fremragende krimiforfatter, men Gretelise har også forfattet et af hovedværkerne indenfor det man måske kan kalde den praktiske feminisme. Skal du kaste dig over et stykke feministisk litteratur her omkring den 8 Marts, så lad det være denne. Den korte historiske gennemgang hun laver over kvindekampen i Danmark er guld værd som basis for at lære mere om feminisme, stemmeret og kvindekamp i Danmark. 

Argumenter mod kvinder af Birgitte Possing

Når du har læst Håndbog for feminister skal du kaste dig over denne. Birgitte Possing har vundet flere priser for sin bog og det er yderst velfortjent. Hun syr et smukt patchworktæppe af de argumenter kvinder har mødt igennem tiden og viser den til tider subtile måde kvinder holdes tilbage på. Og hvis du håber argumenterne holder sig til forrige århundrede, så tro om igen. Birgitte har selv indlæst lydbogsversionen af denne bog og hun gør det rigtig godt. Skal der ekstra fut i gåturene, så tag Possing med i ørerne.

Mediernes møgkællinger – Magt, Myter og Misinformation af Susanne Staun

Susanne Staun er også en af Danmarks helt store krimiforfattere, men udover at hun udgiver velanmeldte krimier har hun også begået denne mavepuster af en bog. Hvis ikke det var fordi bogen var så gennemresearchet og Stauns dokumentation så solid, ville man tro det var opspind. Desværre ikke. Staun viser i denne bog mange rå fakta omkring den virkelighed voldsramte kvinder møder og hvordan medierne kan bære videre på de kulturelt skabte fortællinger og dermed reproducerer et syn på kvinder, der i yderste instans har meget alvorlige konsekvenser. 

Kvinder der forandrede Danmark og Kvinder der forandrede verden af Maria Helleberg

Du kender hende sikkert for hendes historiske romaner og Kvinderne fra Thy kunne også sagtens være kommet på denne liste. Disse to bøger giver os en række meget talentfulde, stærke kvinder at spejle os i og lade os inspirere af. Jeg selv har brugt mange timer i haven med disse fortællinger i ørerne i form af lydbog og det er formatet meget velegnet til. 

Testosteron rex af Cordelia Fine

Cordelia Fine er professor i historie og videnskabsfilosofi ved University of Melbourne og har skrevet flere interessante og prisvindende populærvidenskabelige bøger. Den eneste der er oversat til dansk, er Testosteron rex, men hendes forløber til denne, Delusions of Gender, kan også varmt anbefales, hvis man er skarp til engelsk. 
I Testosteron rex laver Fine et velfunderet og underholdende opgør med neurosexismen og dens dogmer om blandt andet testosterons påvirkning på mænds hjerner. Jeg vil gerne allerede nu afsløre, at en myte man ser fejet af bordet i denne bog er ideen om alfahannen både blandt ulve og mennesker. Det bliver aldrig det samme at læse en Urban Fantasy bog efter dette.

Alle spørgsmåls moder- Mænd forklarer mig ting af Rebecca Solnit

Denne står på min boghylde og venter på jeg er klar til at læse den. Solnit opfandt begrebet Mansplaining med sit essay Mænd forklarer mig ting og blev med ét lidt af et ikon indenfor feminismen ved at sætte ord på noget mange kvinder åbenbart fandt meget genkendeligt. Denne bog er en samling af essays, der kredser om emnet tavshed og opgøret med det og den er så velanmeldt, at jeg godt tør anbefale den uden selv at have læst den. 

Tags
Materialer