Mine fem bedste læseoplevelser i 2021

05.01.22
I 1981 - ca. et halvt år før jeg startede på biblioteksskolen, begyndte jeg at notere de romaner og biografier ned som jeg læste som fritids- og lystlæsning. Jeg har nu skrevet mig ud af den første lommebog og langt ind i nummer to, men der er jo også gået 40 år siden da.

For statistikere kan jeg oplyse at det indtil videre, efter aflæsningen ved årsskiftet 2021/2022 er blevet til: 1.069 romaner/biografier.
Jeg passerer de 1000 bøger i løbet af foråret 2020. Det er omregnet til sider: 339.417 sider.

Det er nu ikke fordi jeg læser så meget, sammenlignet med de flittigste læsere i biblioteket, men en roman eller to hver 14. dag bliver det da til. Og det er selvfølgelig i fritiden, vi har ikke timer til læsning skemalagt i vor arbejdsuge på biblioteket, så her er et område, hvor fritid, hobby, interesse og arbejde er svær at adskille. Så selv når en bibliotekar ligger på tæppet i sommersolen hjemme i haven og læser – kan han/hun med rette påstå også at være på arbejde.

I Corona-året 2021 er det blevet til 36 læste romaner/biografier.
Herfra vil jeg anbefale fem bøger.

Carlos Ruiz Zafon: Englens spil

Carlos Ruiz Zafon er en spansk forfatter, hvis bøger foregår i Barcelona. Historier, der med start i ”Vindens skygge” kredser omkring det hemmelige bibliotek, De glemte bøgers kirkegård.
2. del har titlen Englens spil, og er en mellemting mellem magisk realisme og en gotisk gyser. En Faust, Mefisto-historie om forfatteren, der sælger sin sjæl til Lucifer. Jeg fulgte hovedpersonen færden rundt i Barcelonas gader via Google Maps. Ret spændende alene den arkitektoniske vandring.

Reserver bogen Englens spil

Haruki Murakami: Mordet på kommandanten

Jeg fortsatte faktisk lidt med Google Maps i de næste to bøger, som var Murakamis ”Mordet på kommandanten” bind 1 og 2. Japansk magisk realisme. Vi følger en ung portrætmaler, der ligger i skilsmisse og efter en tur rundt i Japan havner han i en vens hus i bjergene. Huset har tilhørt vennens far også en meget berømt maler, der nu sidder dement på et plejehjem. På loftet i huset finder portrætmaleren en ugle og et ukendt maleri af den gamle maler med titlen ”mordet på kommandanten”. Der er noget dunkelt i den gamle malers fortid. Der er også noget dunkelt ved den ældre, rige mand, der bor i den store hvide villa på den anden side af dalen, som kort efter gør sin entré og be’r om at få malet sit portræt. Og om natten hører den unge maler mystiske raslelyde, bjældeklang, der viser sig at komme fra et hulrum under en stensætning tæt på huset, som den unge maler bor i.

Altså en typisk Murakami-bog, der starter i en realistisk ramme, Som derefter bevæger sig over i mere magiske, overnaturlige sekvenser.
Brug af musik er også et kendt Murakami element. Malerens hus i bjergene rummer en stor pladesamling, og mens den unge logerende maler eller slapper af, lytter han til klassisk musik. Richard Strauss’ Rosenkavaleren eller til Schuman. Jeg kunne ikke lade være med at finde musikken frem og lytte til den efterhånden som læste mig ind i bøgerne.

Reserver bogen Mordet på kommandanten 1

Reserver bogen Mordet på kommandanten 2

Tom Wolfe: Forfængelighedens bål

Mark Twain skal en gang have udtalt om klassikere: ”Klassikere er bøger, som alle kender, men ingen læser”.

Jeg gav mig i kast med denne ”moppedreng” af en moderne klassiker og blev ikke skuffet. En skånselsløs satire over den amerikanske skinverden, som medierne og magthaverne i fællesskab har skabt - Baggrunden er New York, og hovedpersonen er en ung børsmægler, der tilfældigt bliver offer for systemet.

Reserver bogen Forfængelighedens bål

Raynor Winn: Saltstien

Saltstien er en smuk og gribende fortælling om at ramme bunden og at gå sig tilbage til livet. I løbet af få dage vendes Raynor Winns liv på hovedet. Hendes mand gennem 32 år, Moth, får stillet en dødelig diagnose, og de mister deres hjem og levebrød. De har intet tilbage, og heller ikke megen tid, og de beslutter impulsivt at vandre den tusind kilometer lange South West Coast Path i det sydlige England. Alt, hvad de ejer, bærer de i deres rygsække. På turen mærker de en ny frihed, nærkontakt med naturen, og deres egen eksistens, men hvad venter den for enden af stien?

Kan varmt anbefales sammen med andre bøger om lange vandringer

• Cheryl Strayed: Wild
  • Gitte Holtze: Jeg lever
  • Tomas Espedal: Gå eller kunsten at levet et vildt og poetisk liv

Reserver bogen Saltstien

Per Petterson: Mænd i min situation

Ved en digital bogsnak i 2021 nævnte en god bekendt af biblioteket, forhenværende biblioteksbestyrelsesmedlem Ole Christensen, at han var ved at læse den norske forfatter Per Pettersons forfatterskab. Selv kunne jeg kun huske at have læst ”Ud at stjæle heste”, det var helt tilbage i 2005, – og jeg har set filmen (2019) efterfølgende.

Så med den inspiration kastede jeg mig i 2021 over Per Petterson og læste de seks romaner: Aske i munden, sand i skoene, Ekkoland, Det er okay med mig, I Kølvandet, Jeg nægter, og Mænd i min situation.

Sidstnævnte er et rørende, ømt og hengivent portræt af en mand i krise efter en skilsmisse. Og jeg giver Litteratursidens anmelder helt ret når hun skriver: ”Det på én gang præcise og poetiske sprog gør bogen til en stor læseoplevelse”.

Reserver bogen Mænd i min situation