Monstret genfortalt

Monsteret rejser sig i sin gruopvækkende, fulde højde. Det er syet sammen af kropsdele fra adskillige lig, som er stjålet fra byens lighuse. Og nu er monsteret vækket til live. Historien om Dr. Frankenstein og hans monster er verdenskendt, og Kenneth Bøgh Andersen har nu genfortalt den – med et succesfuldt resultat.

Klassiker i nye klæder

Frankenstein blev oprindeligt skrevet af britiske Mary Shelley i 1818, men er siden blevet fortalt, fortolket og adapteret adskillige gange af forskellige kunstnere og på diverse medier. Det nyeste skud på stammen er Kenneth Bøgh Andersen – forfatteren til bl.a. Den store djævlekrig-serien og Antboy-serien – der i 2021 udgav Frankenstein genfortalt.

Videnskaben vækker monsteret til live

Her følger vi – som i originalhistorien – den unge Victor Frankenstein, der forlader sin kærlige familie for at studere medicin i Ingolstadt. Efter hans mors bortgang leder Frankenstein efter kuren mod selve døden. Han bruger endeløse nætter på at forsøge at kreere liv ud fra kropsdele, som han stjæler fra lighuse og syer sammen på kryds og tværs. 

Frankensteins medicinske eksperiment lykkes til sidst ved elektricitetens kraft. Videnskaben har sejret, og Frankenstein kan hovere over at have løst livets gåde. Men da han først ser, hvad han egentlig har skabt, tvivler han pludselig på sit foretagende. Han har godt nok formået at skabe liv, men hvilket liv? Et to et halvt meter højt monster, der på ingen måde ser menneskeligt ud, og som viser sig at have hævngerrige hensigter …

Genfortællingens kunst

Frankenstein genfortalt er netop en genfortælling, der er tro mod originalen, men som har sprunget de mere tunge passager og beskrivelser over. Sproget er også tro mod sin oprindelse i det victorianske England i starten af 1800-tallet, men opdateret så det er letforståeligt. Målgruppen for bogen er nemlig unge (og voksne), hvilket også er tydeligt i bogens smukke, men dystre illustrationer, der tilføjer en ekstra dimension til bogen, så den bliver endnu mere grufuld.

Nye genfortællinger på vej

I 2022 udgav Kenneth Bøgh Andersen endnu en genfortalt, britisk klassiker, nemlig R.L. Stevensons Dr. Jekyll og Mr. Hyde, der i Bøgh Andersens version bare er blevet til Jekyll & Hyde. En udgivelse af Bram Stokers Dracula er også planlagt til udgivelse i 2022. Begge bøger er illustreret.

Materialer