Musik i bevægelse

Af Anonym ( )
03.05.21
Fra station til station, ude på rute 66, på en supertanker eller på den cykel, som du er så glad for. Du kender sikkert godt fornemmelsen af at blive taget med på en rejse, når du sætter et bestemt stykke musik på. 

Bibliotekets tema i denne måned er ”bevægelse”, og netop bevægelsen i musik har jeg sat fokus på i denne artikel. 

Bevægelse er et centralt tema i populærmusikken – hvorfor ved jeg ikke, men mit gæt er, at det har noget at gøre med de mest fundamentale behov og drifter i mennesket. De fleste af os drømmer om at tage af sted til fjerne lande, besøge steder, hvor vi aldrig før har været, eller tage på eventyr uden en bestemt destination. Og det har måske noget at gøre med frihed. 

Tangled up in Blue

Der findes jo mange eksempler, der understøtter min påstand, men et godt eksempel og en af mine favorit-musikere er Bob Dylans ”Tangled up in Blue” fra det fantastiske album Blood on the Tracks fra 1975. 
Dylan har altid haft bevægelsen i sine sange, og her fortæller han historien om, hvordan et ungt par mødes, forelsker sig og flygter ”way out west”, fordi de ikke må få hinanden for deres forældre. 

The Passenger

En anden sang, der handler om at bevæge sig er Iggy Pops ”The Passenger”, som han skrev på baggrund af sine rejser rundt i Europa og USA med David Bowie. Her synger Iggy om at køre i bil om natten som passager og bare observere, hvad der sker. Byen der sover, stjernerne og de små snuskede sidegader. Iggy Pops album ”Lust for Life” fra 1977 er et fantastisk album, og der gemmer sig andre perler som fx titelnummeret ”Lust for Life” og ”Tonight”. 

Springsteen og biler

Skal man gå i en helt anden genre, men stadig blive i guds eget land, så er en anden eminent sangskriver, der skriver eminente sange om at bevæge sig, nemlig The Boss. Jeg ved ikke, om jeg kender en anden musiker, der skriver så meget om biler, som Springsteen gør. Et særligt fedt album er Darkness on the Edge of Town, hvor nummeret “The Promiseland” figurerer på. The Promiseland bærer jo en tydelig reference til jødernes forestilling om det forjættede land, som gud lovede dem. Springsteens sang er ikke nogen trosbekendelse, og generelt set er der ikke meget gud af nogen herkomst i hans sange. Men The promised land fortæller en historie om det at bevæge sig i jagten på andre og bedre muligheder. 

Hjem til Danmark

Hvis man nu skal tage et smut hjem igen, for det gør man jo som oftest, når man har været ude at rejse, så synes jeg, at en af de klart bedste sange om at bevæge sig i nyere dansk musik er C.V. Jørgensens ”Tiderne skifter” fra albummet ”I det muntre hjørne” fra 1990. Der er ikke nogen lang fortælling i sangen, men grundtemaet – tiden der går, og os der prøver at følge med den – er så simpelt og klart, at den både gælder i dag og i morgen. 

Nu tænker du – jo men hvad med den eller den sang. Og ja, måske skulle det have været nogle andre – men så er det jo godt, at du kan se en udvidet liste lige herunder… 
 

Tags
Materialer