Billede fra White Riot: Filmstriben

Nye begyndelser – tilbage i 1970’erne

15.01.24
Når musikken kan skabe håb

Storbritannien, slutningen af 1970'erne. En spirende racisme skabte RAR (Rock Against Racism) og dette er fortællingen om bevægelsen der samlede en nation. Dokumentarfilm til dem med interesse i britisk historie, punkmusik og mere overordnet i antiracistiske bevægelser.

"White Riot" fra 1977 er titlen på debutsinglen fra punkbandet The Clash, der også spiller en central rolle i filmen. Filmen skildrer et splittet Storbritannien. Racistiske og nynazistiske bevægelser voksede frem. Som et modspil besluttede fotografen og undergrundsteatermanden Red Saunders at danne bevægelsen RAR - Rock Against Racism. Ideen var at lade musikken samle, at lade musikken blæse racismen væk. Filmen er en blanding af arkivoptagelser og nye interviews med mange aktører fra dengang. 

En ganske fremragende og intens dokumentarfilm - mere aktuel end nogensinde før, da vi netop ser racismen stikke sit grumme ansigt op mange steder. Det er en fin fortælling om ildsjæle, om at tro på noget, om at forfølge vilde ideer og om at holde fast. Desuden er der, hvis man har interesse i britisk punkmusik, en masse ekstra at komme efter, men kernen er, at man godt kan ændre på noget hvis man holder fast. Og det er et vigtigt budskab. 

White Riot kan du se på Filmstriben

/ Jacob Krogsøe

Herunder finder du andre fine dokumentarfilm på Filmstriben om musik

Materialer