Spændende titler der ligner de 25 mest reserverede bøger hos os

04.08.21
Du kender det sikkert godt: Lige den bog, du gerne vil læse lige nu, er udlånt. Og der er en lang reservationskø. Måske går der flere måneder før du kan få fingrene i bogen. Men bare rolig. Vi har gravet dybt og længe. Og har fundet nogle spændende titler – som lige nu står på hylderne.

Det er en lang bogliste på 50 titler, der tager udgangspunkt i de mest reserverede bøger på Esbjerg Kommunes Biblioteker netop nu.

Så først kommer titlen på bogen, der er mange reserveringer på, og derefter følger to bud på bøger, som kunne være alternativer til de reserverede titler.

God læselyst. 
/Lissi Møller og Birgitte Gyldendal

1. Stine Pilgaard: Meter i sekundet

I forhold til humoren og brevkassen er Line Knutzons Camille Clouds brevkasse et bud. For kløften mellem at bo i Vestjylland og storbyen – og oplevelserne omkring at tage et kørekort – er Dorthe Nors: Spejl, skulder, blink et andet forslag.

2. Lucinda Riley: Den forsvundne søster 

Da meddelelsen om forfatterens død kom midt i juni, steg interessen yderligere for det 7. bind i hendes serie om ”De syv søstre”. Et alternativ til serien er Kate Mortons Den glemte have, som handler om en adopteret datter, der forsøger at finde frem til sine rødder. En anden fortælling om adoption kan findes i Tabita af Iben Mondrup.

3. Jesper Bugge Kold: Pigen fra det store hvide skib

For at følge sporet om sygeplejersker og arbejdet på et hospital er to romaner af Karin Walhberg oplagte at henvise til. Endnu er der håb handler om polioepidemien i Sverige i 1953, hvor vi følger hospitalspersonalet både fagligt og privat. Opfølgeren I lyst og nød fortæller den videre historie om læger og sygeplejersker på sygehuset i Ekstad.

4. Sara Blædel og Mads Peder Nordbo: Opløst

Snehvide skal dø af Nele Neuhaus. Første del af serien med Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein. I Opløst såvel som Snehvide skal dø drejer det sig om forsvundne personer. Anden del af Neuhaus’ serie hedder Den der sår vind.

5. Lise Ringhof: Det er de danske som flygter

En anden slægtsroman, som handler om forholdene under 2. verdenskrig, og som fortæller om danske kvinders forhold til soldater fra den tyske besættelseshær, er Maria Helleberg: Søstrene fra Thy. Søstrene fra Thy er fortsættelsen til Kvinderne fra Thy.

6. Sara Blædel: Den tavse enke

Sub Rosa af Kim Småge. Første del af krimiserien med Anne-Kin Halvorsen fra Trondheim politi. I denne krimiserie følger man også en kvindelig politiefterforsker. Et andet alternativ kunne være En torn i øjet af Julie Hastrup. Rebekka Holm fra Rigspolitiets Rejsehold er hovedpersonen i Julie Hastrups bøger.

7. Lone Theils: De usynlige

Andre krimiserier med en journalist som hovedperson er fx Dan Turells krimier om den navnløse detektiv. Første del i serien er Mord i mørket. Et andet alternativ kunne være Skindød af Thomas Enger, som er første del af krimiserien med journalist Henning Juul.

8. Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen

Din hengivne af Anne Thompson handler ligesom Wung-Sungs bog om kvinden bag kunstneren, mens Scenesat af Marie Helleberg handler om kvinden som kunstner. Ens for dem alle tre er, at de skildrer kvindernes liv i 1800-tallet og har kunsten som afgørende tema.

9. Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara

Ove Madsen har også skrevet om den jyske hede og bondesamfundets udvikling. Hans trilogi udspiller sig fra 1769 til 1914. Første bind i serien hedder Sådan skulle det være. Et andet alternativ kunne være klassikeren Kongens Fald af Johannes V. Jensen.

10. Kathrine Engberg: Isola

Jan Kjædegaards serie om politimakkerparret Anita Hvid og Thor Belling er en anden dansk krimiserie. Første del er Rige svin. Som i Katrine Engbergs bøger følger man to politifolk i opklaringsarbejdet. Et andet alternativ kunne være Roseanna af Maj Sjöwall og Per Wahlöö skrev som er første del af serien med Martin Beck.

11. Sissel-Jo Gazan: Hvide blomster

Hvide blomster indeholder Gazans særlige blanding af familiehemmeligheder og et dybt dyk ned i et biologisk speciale, samt en krimigåde. Alle tre elementer indgår i flere af hendes tidligere bøger, bl.a. i hendes roman Blækhat. Et andet bud er Katalog over katastrofer af Stine Askov, som ligesom Hvide blomster beskriver en usædvanlig opvækst.

12. Jo Nesbø: Kongeriget

Gode naboer af Mattias Edvardsson er en anden dyster spændingsroman om bl.a. familiestridigheder. En anden norsk krimi er Jeg vil savne dig i morgen af Heine T. Bakkeid

13. Camilla Läckberg: Vinger af sølv

Vinger af sølv er andet bind i serien "Fayes hævn”, en serie der handler om at bryde ud af et farligt ægteskab. Ødemark af Stina Jackson er en anden psykologisk spændingsroman om problematiske familieforhold. Første bind af Läckbergs serie om Faye er Det gyldne bur.

14. Jesper Stein: Rampen

Glasslottet af Jeanette Walls viser ligesom Rampen de svære følelser, kærlighed og vrede, man kan have til sine forældre, mens Kristina Stoltz’ Som Om viser, hvordan man tager sin barndom med ind i sit voksenliv.

15. Viveca Sten: Offermageren

En anden god svensk krimiserie er skrevet af Mari Jungstedt. Første del hedder Den du ikke ser. Bøgerne forgår på Gotland med Anders Knutas som hovedperson. Et alternativt forslag er Hvil i fred af den svenske krimiforfatter Sofie Sarenbrant.

16. Mich Vraa: Vaniljehuset 

Et alternativ til denne danske historie om en forretningsmands liv og gerning, kunne være en tilsvarende engelsk historie af Jeffrey Archer, nemlig Hvor der er vilje, som er første bind i ”Clifton-krøniken”. Archers bøger ligger i den underholdende ende, hvis man søger et mere litterært alternativ, kunne den danske klassiker af Henrik Pontoppidan Lykke-Per være oplagt.

17. Elsebeth Egholm: Som natten kender stjernerne

Havets børn af Anna Ekberg er en anden spændingsroman om at miste en af sine forældre. En anden af de danske kvindelige krimiforfattere er Katrine Engberg – prøv hendes Blodmåne.

18. Katrine Marie Guldager: Det samme og noget helt andet

Ligesom Guldagers roman, viser Arv og miljø af Vigdis Hjorth, hvordan en forældres død ændrer familiedynamikken. Det samme er også tilfældet i Løgnerens hus af Katrine Nørregaard, hvor patriarkens død tvinger nogle sandheder på bordet.

19. Michael Katz Krefeld: Nattens udyr

En anden spændende og uhyggelig krimiserie er Jakob Melanders serie om politiassistent Lars Winkler. Øjesten er første del af serien. Et andet forslag kunne være Jens Henrik Jensen krimiserie med Nina Portland, som foregår i Esbjerg. Første bind i serien hedder Økseskibet.

20. Anna Grue: Døden i kurbadet

En anden handlekraftig kvindelig hovedperson findes i Anne Holts serie om Selma Falck. Første del af serien er En grav til to. Døden i kurbadet er anden del af Grues serie om Anne-Maj Mortensen. Første del er Mysteriet i Genbrugsen.

21. Anders Agger: Kærlighed

Kærlighed af Anders Agger er en interviewbog, hvor kendte og (få) ukendte fortæller om deres kærlighed i livet. En anden nyere interviewbog om samme emne er Da jeg mødte dig. Et andet alternativ er Lone Franks bog Størst af alt: om kærlighedens natur.

22. Ken Follett: Aftentid og morgengry: forhistorien til Jordens søjler

Jordens søjler foregår i England i 1100-tallet, og handler om at bygge en katedral. Aftentid og morgengry er forhistorien, som tager os med tilbage til 997. Ildefonso Falcones har skrevet Havets Katedral, som også handler om at bygge en katedral, og handlingen henlagt til Barcelona i 1300-tallet.

23. Camilla Läckberg: Nådesløse kvinder

En anden roman, om kvinder der tager hævn over deres mænd, er Helene Uris Kællinger. En anden barskere historie, om en mor der hævner sin datters død, er Kata af Steinar Bragi.

24. Lars Kepler: Spejlmanden

En anden krimi i den mere barske afdeling er Matthew Arlidge bøger om Helen Grace. Okker gokker er første del af serien. Forfatterparret Ahndoril, som står bag pseudonymet Kepler, er inspireret af Stig Larsson. Hans roman Mænd der hader kvinder er første del af serien Millennium.

25. Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Margrete I

Et bud på kunne være Dagmar: Maria Feodorovna af Maria Helleberg, da romanen viser en vigtig, royal kvinde og belyser hendes rolle i den russiske revolution. Et andet alternativ kunne være Victoria af Daisy Goodwin for et perspektiv på en af Storbritanniens vigtigste dronninger.

Tags