Stærke kvinder i teateret

Af Anonym ( )
02.03.22
Der er mange eksempler på handlekraftige kvinder i nogle af de bedste historier, helt tilbage til oldtiden. Det gør sig gældende, ikke mindst i nutiden, hvor kvindelige forfattere er meget benyttede, også til fortællingerne, der bliver fortalt på scenen.

Oldtidens modige kvinder

Teaterstykket om den forkastede og desperate kongedatter ”Medea” af Euripides bliver ved med at fascinere både publikum og læsere. I disse år bliver tragedien genfortolket på ny på flere af landets største scener. 

En kvinde der må bryde normerne 

Midt i den victorianske periode, i slutningen af 1800-tallet, skriver Henrik Ibsen ”Et dukkehjem” om Nora, en af de kendteste kvinder fra skuespillets verden. En kærlighedshistorie, der samtidigt rummer fortællingen om en kvinde, der når til den erkendelse, at hun er nødt til at gøre sig fri. Dramaet danner også grobund for mange videredigtninger med det berømte spørgsmål: ”Hvor gik Nora hen, da hun gik ud?” 

Kvindens plads i samfundet

Offred er hovedpersonen i Margaret Atwood’s roman ”Tjenerindens fortælling” fra 1985. Et religiøst diktatur opstår i USA, hvor kvinder bliver reduceret til funktioner. Offred kan føde børn. Men livsviljen er stærk hos Offred, der finder en måde at overleve på, og hun får endda en lille indflydelse på hendes eget liv. Alle små sejre er vigtige.  

Vejen til anerkendelse og berømmelse er lang

Der skulle gå mange år før den verdensberømte videnskabskvinde Inger Lehmann blev kendt, som en af de mest betydelige danske forskere indenfor naturvidenskab. Hun måtte for eksempel forske som en hobby ved siden af sit ”rigtige” arbejde. Lotte Kaa Andersens biografiske roman ”Den inderste kerne” blev i 2019 til et godt anmeldt teaterstykke, der også gæstede Esbjerg.

Tags
Materialer