Træt af at høre den samme julemusik år efter år?

10.12.21
Her får du otte alternativer.

Er du også blevet træt af at høre Last Christmas, Jul Det’ Cool, All I Want For Christmas og andre sange igen og igen hver eneste jul?

Så er her et bud på alternativer i form af gode jule-jazz-plader fra de seneste 60 år:  

 1. Jimmy Smith: Christmas ’64 (1964)/Christmas Cookin’ (1966), Verve Records
  Den ultimative jazz-Hammond orgel jul er hvad du får på denne plade med jazzorganisten Jimmy Smith (1928-2005)! Pladen lægger forrygende ud med God Rest Ye Merry Gentlemen med big band, og rummer fyrige versioner af julestandards som Jingle Bells, The Christmas Song og Santa Claus Is Coming To Town.
  Albummet blev genudsendt I 1966 med titlen Christmas Cookin’

 2. Tony Bennett: Snowfall – The Tony Bennett Christmas Album (1968), Columbia Records
  Den i dag 95 årige Bennett er blevet kaldt Den Sidste Crooner. Dette er hans julealbum fra 1968, og som emmer af juleromantik, og man kan næsten høre ildens knitren i kaminen, så julehyggeligt er det. Højdepunkter er de smukke Christmasland, Have Yourself A Merry Little Christmas og Snowfall. Der er også blevet plads til en sang, som ikke er en julesang, men et af pladens bedste numre, nemlig My Favorite Things fra The Sound of Music.
   
 3. Jesper Bodilsen, Mads Mathias, Joe Barbieri: Santa Claus Is Coming To Town (2016), Up Art Records
  Fra Den sidste crooner til Danmarks måske største crooner Mads Mathias (medvirker på tre numre) her i selskab med bassisten Jesper Bodilsen og den italienske guitarist og sanger Joe Barbieri. Sidstnævnte synger smukt og sart to italienske julesange Quanno Nascette Ninno og Mo Vene Natale begge med Regin Fuhlendorf på guitar. Nyd Mads Mathias på Christmastime Is Here og  Have Yourself a Merry Little Christmas. Og så skal du høre en skøn udgave af En Rose Så Jeg Skyde med Peter Rosendahl på klaver og Jesper Bodilsen på bas.
   
 4. Diana Krall: Christmas Songs (2005), Verve Records 
  Den canadiske pianist og sangerinde med hendes meget gode bud på et julealbum. Et meget cool og førsteklasses album med Krall og The Clayton-Hamilton Orchestra. De forrygende højdepunkter er Jingle Bells, den stille ballade What Are You Doing For New Year’s Eve?, I’ll Be Home For Christmas og White Christmas.
   
 5. Vince Guaraldi: A Charlie Brown Christmas (1965), Fantasy Records
  Denne plade er lydsporet til julefilmen med Radiserne A Charlie Brown Christmas (Søren Bruns Jul) fra 1965. Primært trio-jazz (klaver, bas, trommer) med pianisten Vince Guaraldi (1928-1976) Meget lytteværdigt album med smukke numre som What Child Is This, Christmastime Is Here (både i instrumental udgave og udgave med drengekor) og Skating.
   
 6. Elvis Presley: How Great Thou Art (1967), RCA Victor
  Elvis’ andet gospel album. Ikke et egentligt julealbum, men de første seks skæringer samt den afsluttende Crying In The Chapel er meget smukke og højtidelige lige til de stille stunder i julen.
   
 7. The Ramsey Lewis Trio: More Sounds of Christmas (1964), Argo Records
  Et fedt swingende og laid back jule-jazz-album. Lyt f.eks. til Egg Nog eller super catchy udgaver af standards som Rudolph The Red-nosed Reindeer eller White Christmas.
   
 8. Ella Fitzgerald: Ella Wishes You A Swinging Christmas (1960), Verve Records
  Listen slutter med den måske største jazzsangerinde gennem tiderne Ella Fitzgerald og hendes juleplade fra 1960. Her får du mange af de sange, som er indspillet utallige gange, men med en uovertruffen, overskudsagtig og varm vokal.

Pladerne kan du finde på diverse streaming tjenester eller bestilles som CD herunder via links.
/ Ole Laursen

Materialer