Tre grunde til at jeg læser YA

16.03.21
Jeg er en snart 57-årig kvinde, og jeg har altid læst ungdomsbøger og Young Adult, også kaldet YA. For mange år siden var det UNGiDag-serien og Gyldendals grå ungdomsserie, men i dag er udvalget heldigvis blevet væsentligt større og meget mere alsidigt.

Fantasy og dystopier 

En af grundene til, at jeg stadig læser YA som 57-årig, er, at jeg er vild med fantasy og dystopier, og rigtig mange YA-bøger befinder sig indenfor en af de to genrer. Fantasy og dystopier giver mig den afveksling, jeg har brug for i min hverdag, og det er fantastisk at leve sig ind i en verden af vampyrer, nedbrudte samfund og apokalypser.

Kærlighedsromaner

En anden grund er, at kærlighedsromaner i YA-kategorien ikke har nær så meget fokus på sex som kærlighedsromaner for voksne. I YA-bøger er fokus mere på følelserne og selve kærligheden. Og det er ikke, fordi jeg er spor snerpet, men jeg gider altså ikke kun læse om sex.

Fuld af handling og action

En tredje – og nok vigtigste – grund er, at YA-bøger er handling fra start til slut. Bøgerne er ikke fyldt med lange landskabsbeskrivelser eller gengivelser af familierelationer mange år tilbage. Det er mere lige på og hård action, og dét har bestemt sin charme, synes jeg. YA-bøger er som regel meget handlingsmættede og ganske ofte også meget personbåret, to ting jeg holder meget af.

Mine favorit YA-bøger

Herunder har jeg samlet nogle af de allerbedste YA-bøger, jeg har læst.
 

Tags
Materialer