Tykke bøger til de korte dage

Af Anonym ( )
11.02.22
Nogle gange kan der komme noget godt ud af at opleve noget skidt! Jeg ved ikke, om du har prøvet det, men det har jeg.

Det skete for mig, da jeg for nogle år siden måtte holde benet helt i ro i 4 uger. Så var startskuddet givet til, at nu var det nu. Jeg havde fået en oplagt mulighed for at gå i gang med at læse Karl Ove Knausgårds 6 bind tykke værk ”Min kamp”

Jeg havde spottet den og forfatteren. Udgivelsen af ”min Kamp” var ret ny på det tidspunkt, og jeg følte mig tiltrukket af forfatterens ”stemme” og især den ærlighed, der lå bag. Jeg gik i gang, og jeg føler mig beriget af at have læst hele værket. 

Der er meget på spil hele tiden

I første bind oplevede jeg blandt andet, at jeg følte, jeg var tilbage i min egen opvækst og den tid, selvom det handlede om Karl Ove Knausgårds. Stemningen, der var der, og sanserne, der kunne mærke det. 

Karl Ove Knausgård er også en forfatter, der selv har læst meget og læst de store litterære værker såsom Proust ”På sporet af den tabte tid” blot for at nævne én. Al denne litteratur og kredsen om den i forhold til livet er der masser af i hans 6 bind tykke værk. Så det skal man kunne rumme og lukke ind, også selvom det opleves som om, han bare kører ud af en streng indimellem. Ja det er ikke blot litteraturen men også kunsten, religion, sociologi og psykologi, der inddrages. Andre gange handler det om det helt jordnære ting som børn og familie og indkøb og parforholdet. Der er meget på spil i hans bøger, og det lægger tæt op ad hans eget liv, og sådan som han oplever og har oplevet det.

Det kaldes autofiktion og med en stor grad af autenticitet

Som han sagde til pressen efter udgivelsen, da han her blev angrebet/konfronteret af egne familierelationer, som optræder i hans bøger, at ”det var sådan, han oplevede og huskede det, der skete”. Ikke om det var sandt eller falskt, men det var det, der havde gjort indtryk på ham. 
Jeg synes, det var et godt svar, og har tænkt en del gange på sidenhen, at det er vel sådan livet som oftest er. Vi husker det, der gør indtryk på os og beretter ud fra det.

En 500 siders kredsen om Hitler

Og så er der bind 6, som repræsenterer det absolut tykkeste bind af dem alle på hele 1294 sider. Det helt specielle ved dette bind er, at på de ca. 500 sider, der indtager den midterste del af bogen, kredses der om Hitler. Hvem han var, hvor han kom fra, hvordan han kunne få det tyske folk med sig, nazismen, 2. verdenskrig. Dog først og fremmest et udfoldet billede af Hitler og hans måde at få magt.

Personligt vil jeg sige, at det er ved læsningen af disse sider, at jeg oplever en levendegørelse af manden Hitler, så det er til at tage at føle på. Nu forstår eller fornemmer jeg langt mere om, hvorfor han kunne komme så langt (ud) og rive en befolkning med sig med alt det, det kom til at betyde. 
Min afstandtagen til det han har gjort er fuld ud intakt, men forståelsen er blevet betydelig større. Det er der ingen historiebøger, der er lykkedes med, som Karl Ove Knausgård formår at gøre her. Han kommer på en eller anden måde bag om denne person og på mange måder, tænker jeg, at det lykkes at skildre personen Hitler på en mere objektiv måde, men som samtidig får ham til at fremstå meget mere tydelig. Det i sig selv er jo vigtigt for at kunne se klart også i bagklogskabens lys, men også fremadrettet for at kunne se mere klart.

En varm anbefaling og opfordring

Så ja derfor kan jeg i skrivende stund sige, at jeg kan varmt anbefale og opfordre til at læse ”Min kamp”.

Det er ikke nem læsning, men holder man ud og ved, så får man rigtig meget med. De enkelte bind har måske nok noget forskellig karakter, men det gør absolut ikke oplevelsen ringere nok nærmest tværtimod.

Skulle denne tekst have givet dig nysgerrighed og mod på at læse 
”Min kamp” af Karl Ove Knausgård, så venter der dig en meget interessant læsning på godt og vel 4000 sider. 

Så skynd dig at gå i gang imens dagene endnu er korte og inviterer til et indendørs liv det meste af tiden. 

Indrømmet det er en ordentlig mundfuld, men en af de gode!!

Materialer