Vil du blive bedre til at skrive?

16.01.24
En ny begyndelse kan være mange ting. Slankekur, renovering af hus, jobskifte, en ny hobby, en ny tilgang til livet. Det kunne også være at tage det at skrive mere seriøst.

Hvad enten du drømmer om at skrive en roman, noget slægtsforskning eller ”bare” gerne vil kunne lave de opdateringer på Facebook, som folk vil nyde at læse, så kan det være spændende at dyrke det at skrive.

Dybest set gælder det ”bare” om at komme i gang. Den eneste måde man bliver godt til at skrive på, er ved at skrive. Ja, det lyder simpelt. Derudover skal man også læse en masse. Skrive og læse, igen og igen. Det lyder faktisk meget godt, ikke sandt?
Det kan godt være, at du ikke bliver en verdensberømt forfatter, men jeg garanterer dig én ting: du bliver bedre.

Stephen King som læremester

Et af de steder, hvor jeg har hentet meget inspiration, er i Stephen Kings glimrende ”Om at skrive” der første gang udkom på engelsk tilbage i 2000. Du tænker måske, at Stephen King kun skrive gysere. Men her tager du fejl. King kan også skrive glimrende fagbøger som denne, men det er en fagbog som er skrevet med værktøjerne som en skønlitterær forfatter bruger. Så du lærer noget mens du bliver underholdt. Kan man forlange mere?

”Om at skrive” er måske ikke fyldt med banebrydende indsigter eller skriveråd, som ingen har givet før, men i ”Om at skrive” leveres rådene i en underholdende indpakning, der gør, at man husker, hvad man har læst. Det er langt bedre end tørre stilmanualer, uanset hvor fornuftige de så end måtte være.

Og uanset om man har en forfatter i maven eller bare er almindelig Stephen King-fan, er første del af ”Om at skrive” særdeles læseværdig – både fordi bogen giver et sjældent indblik i Kings liv og fordi dette indblik i flere tilfælde kaster lys over aspekter af Kings forfatterskab. 

Konkrete værktøjer til skribenten

Derefter følger selve ”værktøjsdelen” og der er mange fine råd. Og det gode er netop, at man husker dem, fordi formen er som den er, netop fordi det selvbiografiske blandes med fagbogen og skønlitterære virkemidler. 

Sidste del af bogen er et efterskrift hvor vi får historien om, hvordan King i 1999 blev ramt af en pickup truck og næsten slået ihjel – og om hvordan han kæmpede sig tilbage og kom i gang med at skrive igen.

En ny begyndelse?

Historien om bilulykken og Kings genoptræning er ikke med i ”Om at skrive”, fordi King tilfældigvis havde lyst til at medtage det, da han skrev bogen. Historien er selvfølgelig med, fordi også den har noget at fortælle om det at skrive. Det blev også starten på en ny begyndelse for King. 

Så jeg anbefaler, på det varmeste, at du læser bogen. Det kunne måske blive en ny begyndelse for dig som skribent? Og alternativt er du bare blevet godt underholdt – hvilket man også kan se som en ny begyndelse. For hvem havde troet at man kunne blive underholdt af en fagbog om at skrive? 

/ Jacob Krogsøe

Materialer