Vinter, kulde og sne – på film

26.01.23
Vinter, og ikke mindst sne, is og kulde, kan være stærke ingredienser i film. Her følger tre meget stærke vinter-film som du kan se på Filmstriben.

The Hateful Eight

Handlingen, der udspiller sig nogle år efter den amerikanske borgerkrig, er ganske simpel: Otte personer samles i diligencestoppet Minnie’s Haberdashery for at søge ly for en rasende snestorm, og stemningen tilspidses hurtigt. 
Nogen i hytten er ikke, hvem de giver sig ud for at være, og alt peger mod det uundgåelige blodbad. Mesterinstruktøren Quentin Tarantinos bud på en kammerspilswestern, meget smuk og stemningsmættet – og blodig.  
 

Misery

Et fremragende lille kammerspil af en gyser. Forfatterne der holdes fanget af sin største fan! Skuespillerne slår gnister, miljøskildringen er i top, og det hele taget er det en voldsomt effektiv film hvor kulden, vinteren, bruges som en vigtig ingrediens. En af de bedste Stephen King-filmatiseringer.

Opstigningen

Vi er under 2. verdenskrig. Det er vinter, der er koldt og de sovjetiske modstandsstyrker har brug for mad. Et par partisaner, Sotnikov og Rybak, sendes afsted. De skaffer noget mad, men på vej tilbage til deres enhed, bliver de taget til fange. Så nu må de vælge mellem forræderi eller at blive martyrer. Den sort/hvide skildring af krigens vanvid er kompleks. Sneens hvide renhed og de sorte huller af menneskeligt forfald. Fornemt. Sjældent har jeg set vinter og kulde skildret så nådesløst som her. Naturen og årstiden får et nærmest religiøst og poetisk lag, som spiller godt sammen med grusomhederne i selve plottet.

Tags
Materialer