Årets klassiker 2021

14.09.21
Agnes Henningsen (1868 – 1962) er udpeget som årets klassiker 2021.

På klassikerdagen den 21. september fejres hendes skarpe pen, som hun modigt brugte til at skabe debat om de traditionelle kønsroller og kvinders ret til at eksperimentere med deres erotiske liv.

Den klassikerstatus hendes litteratur tilskrives, bunder i en lang og imponerende række værker, der blandt andet rummer kritik af de borgerlige samfundsnormer og stivnede kønsroller. Hun betoner de livsbegrænsninger både mænd og kvinder var underlagt i samtiden. Set i et nutidigt lys må hun anerkendes som en af de banebrydende forfattere, der i en omvæltende tid turde provokere og stå fast, selv om forargelse og modstand fulgte med.

I Litteratursidens portræt af Agnes Henningsen kan du læse mere om hendes særegne litterære tilgang til tidens kønspolitiske kamp for seksuel frihed og hendes balancegang i livet som (alene)mor, selvstændig kvinde, forfatter og kritiker.

En aktuel debat sætter i øjeblikket fokus på, hvorfor der er så få kvinder på kanonlisten, Kun én ud af fjorten forfattere på gymnasiets kanonliste er kvinde. Agnes Henningsen er én ud af mange bud på hvilke kvindelige forfattere, der burde være på listen.

Læs Litteratursidens bud på kvindelige kandidater til Kanonlisten

Oprindeligt skrevet af  Litteratursiden.

Materialer