Alt på et bræt

27.07.19
Få inspiration til det næste spil

Vil du også gerne spille sammen med din familie og venner, så har jeg anbefalet en række bræt- og kortspil. 

Der er spil både til dig som er nybegyndere eller let øvede og til jer der er hardcore brætspillere. Du kan selvfølgelig låne alle spillene på biblioteket. 

God fornøjelse/ Lasse Jensen

3 bræt-/kortspil til nybegyndere

Sequence er et herligt familiespil. Det er let at gå til, og enhederne i spillet er jetoner og kort, så der er mindre risiko for at voksne bliver skræmt væk af spillets bestanddele, end hvad der er tilfældet med nogle af de andre spil. Det handler om at være den første til at få to ubrudte rækker af 5 jetoner på spillepladen ved hjælp af ens kort, der svarer til felter på spillepladen. Det handler derfor så vidt muligt om at lægge sine egne jetoner i vejen for modstanderne, samtidig med at man prøver selv at få lavet rækker. For 2-6 spillere. Fra ca. 7 år.

King of Tokyo er i modsætning til Sequence, der har et relativt harmløst ydre, oplever jeg mange voksne, der stejler, når de ser forsiden på spilboksen til King of Tokyo – og det er en skam! Spillet er nemlig let at gå til, hurtigt og frem for alt sjovt. Man spiller monstre i færd med at smadre Tokyo, og det handler om at bøffe de andre monstre eller få 20 sejrspoint. Man skiftes til at kaste med en håndfuld terninger, og kan vælge om man vil gå efter at skade de andre monstre, helbrede sit eget, score point eller få små energiladninger, man kan købe kort for. Kortene kan godt være lidt indviklede, så hvis man spiller med små børn kan man droppe at have dem med, og hvis man er nybegyndere kan man med fordel tage et par runder uden kortene. For 2-6 spillere. Fra ca. 8 år (6 år hvis man udelader kortene). Spillet er på dansk.

Timeline er et simpelt koncept, men der er alligevel plads til en del strategiske overvejelser. Man skal forsøge at placere historiske begivenheder, opfindelser, opdagelser osv. så de danner en tidslinje. En af de ting, der for mig gør spillet helt eminent i forhold til andre quiz-spil, er, at man ikke behøver kunne nogen eksakte årstal, men blot kunne gætte om noget fandt sted før eller efter andre begivenheder. Jeg tør godt love, at man bliver overrasket over nogen af årstallene, så udover at være sjovt, rykker spillet også ved ens historiske forståelse. Spillet kan godt spilles uden at man danner hold, men man går glip af sjove diskussioner med hinanden, hvis ikke man er mindst to personer per hold. For 2-12 personer. Fra ca. 10 år. Spillet er på engelsk.

Tre bræt-/kortspil til (let) øvede

Forbidden Island / Forbidden Desert hører til i den lettere ende af spillene for de øvede. De er begge kooperative spil, dvs. man spiller sammen mod spillet. Det handler i begge spil om at man skal finde skatte, inden ens omgivelser hhv. synker i havet eller sander til. Hver spiller har sin egen karakter med unikke evner. Undervejs í spillet skal man træffe hårde beslutninger, og jo længere spillet varer, jo mere nervepirrende svært bliver det at undslippe med skindet i behold.
For 2-4 spillere. Fra ca. 10 år. Spillene er på engelsk.

Pandemic er mange folks indgang til de lidt mere avancerede brætspil. Man spiller forskellige beredskabsstyrker, der ligesom i de førnævnte spil har unikke evner, og man skal også i dette spil arbejde sammen, her i forsøget på at inddæmme smitsomme sygdomme fra at sprede sig rundt omkring i verden. 
Biblioteket har udover den danske udgave af Pandemic også en Lovecraft- og en Oldtidens Rom-udgave af spillet med hver deres variationer. Disse udgaver er på engelsk. For 2-4 spillere. Fra ca. 10 år. Spillet er på dansk.

Dominion er et kortspil, der handler om at bygge et kongedømme op fra bunden. Alle starter med de samme 10 slags kort, og herefter køber man sig til bedre og bedre kort. De kort, der giver sejrspoint gør dog ikke noget i løbet af spillet (de gør faktisk din kortbunke dårligere), og derfor skal man undervejs i spillet vurdere, hvornår man skal investere i hvilke kort. Stærkt vanedannende. For 2-4 spillere. Fra ca. 10 år. Spillet er på engelsk.

Tre brætspil til hardcore brætspillere

Terraforming Mars har virkelig splittet brætspilsverdenen. Det lader til at man enten hader eller elsker det. Jeg tilhører sidstnævnte kategori. Jeg er vild med den Illustreret Videnskabsagtige æstetik i spillet og det er min brætspilsgruppes klare go to-spil. Spillet handler om at man sammen gør Mars beboelig, men man vinder ved at være den, der profiterer mest på terraforming-processen. For 1-5 spillere. Fra ca. 12 år. Spillet er på engelsk.

Mansions of Madness 2nd edition er blevet streamlinet en del, bl.a. ved at introducere en app til at udføre funktioner, der før skulle ordnes af en game master. Appen fungerer godt og bidrager til stemningen med blandt andet dyster underlægningsmusik og lydeffekter, der er med til at bringe Lovecraft-universet til live. Man kan vælge mellem flere scenarier af varierende sværhedsgrad. For 1-5 spillere. Fra ca. 12 år. Spillet er på engelsk.

Betrayal at House on the Hill er et eminent gyserspil. Man starter spillet med sammen at udforske et skummelt gammelt hus, indtil der pludselig viser der sig at være en forræder iblandt spillerne. Herefter får forræderen et sæt nye informationer, bl.a. hvad vedkommende skal gøre for at vinde og de resterende spillere får et andet sæt informationer, der også fortæller hvordan de kan vinde. Uvisheden over, hvad den anden part ved, kan og skal, gør spillet særdeles underholdende og meget intenst. Uforudsigeligheden i spillet kan gøre det svært at afgøre, hvordan visse regler skal håndhæves (producenten har dog udgivet opklaringer på deres hjemmeside, hvis man er helt i vildrede). Derfor er spillet mest velegnet til dem, der er interesseret i en god fortælling og ikke for regelryttere og dårlige tabere. Tilhører man førstnævnte gruppe, kan man dog se frem til at spille nogen af de mest episke scenarier, jeg har prøvet i et brætspil. For 3-6 spillere. Fra ca. 12 år. Spillet er på engelsk. 

 

Materialer