Emil fra Lønneberg fylder 60 år

22.05.23
”Emiiiiiilllll” sådan råber Anton, Emils far, og så ved man som læser, at Emil skal skynde sig ud på værkstedet, hvor han skal snitte en ny træmand.

Historierne om den lyshårede Emil fra Lønneberg i Småland er meget kendte og den lille ballademager er elsket af flere generationer af læsere. Astrid Lindgren har selv sagt om Emil, at han var den af hendes børnebogsfigurer, hun holdt mest af. ”Emil i Lönneberga” udkom første gang på svensk d. 23. maj 1963, så i denne uge kan vi fejre Emils 60-års fødselsdag. Bogen udkom på dansk som ”Emil fra Lønneberg” i 1964.

Er Emil en engel eller en ballademager?

Emil er en nysgerrig og iderig dreng og hans skarnsstreger er aldrig lede eller ondskabsfulde. Selvom han godt kunne ligne en engel, havner Emil altid i problemer og må en tur ud på værkstedet. Bagved hans skarnsstreger er der ofte de bedste og kærligste intentioner.

En af de skarnsstreger, der står tydeligst for mig, er den, hvor Emil gerne vil fange den mus, som bor inde i deres hus og derfor sætter han fælder op. Dog får han ballade fordi hans far går i en af fælderne. Eller den, hvor han holder et stort julegilde for de fattige, her ligger der jo en meget kærlig tanke bagved hans handling, men maden han giver væk, skulle have været serveret til en anden fest. 

Kom forbi med en skarnsstreg

I Emils ånd samles der på Hovedbiblioteket skarnsstreger ind fra børn og voksne. Kom gerne ind og del en skarnsstreg eller læs nogle af medarbejdernes skarnsstreger, måske der venter dig et godt grin, måske du bliver mindet om noget du selv har gjort? Derudover har vi fundet en masse bøger om Emil fra Lønneberg frem, så der er rig mulighed for at læse eller genlæse historierne om ham – både selv eller sammen med børnene.
Tillykke med dagen, knægt. 

Materialer