Jonna med hendes fem måneder gamle hvalp, Gaby.

Farvel til biblioteket på Fanø – efter 37 år går Jonna Mechlenburg på pension.

04.05.21
”Mange vender tilbage, når de selv får børn. Det er noget af det fantastiske ved Fanø.”

Jonna Mechlenburg skulle rent faktisk være startet d. 1. maj 1984 på Nordby Bibliotek. Men på grund af en sygdomsramt sekretær, blev det rykket lidt mere end en uge. Så når Jonna går på pension, med sidste arbejdsdag d. 11. maj 2021, er det mere eller mindre et farvel til præcist 37 år som ansat i Esbjerg Kommune, som assistent på Esbjerg Kommunes Biblioteker.

Det arbejdsliv ville jeg gerne have en snak med Jonna om. Jonna, der selv er født og opvokset på Fanø, har i alle årene været tilknyttet biblioteket i Nordby.

”Jeg startede som medhjælper, på 14 timer, og det har jo så udviklet sig, kan man sige.”

Hvad kan et ø-bibliotek?

”Det har været en gave at være tilknyttet et ø-bibliotek. Og specielt når øen er Fanø, hvor jeg er født og opvokset og hvor jeg boede indtil vi flyttede til fastlandet for 25 år siden. Men jeg har stadigvæk tætte bånd til øen – både på grund af biblioteket og fordi jeg har familie her.
Jeg kender mange af vores lånere, ved lige hvad de skal bruge, og det er noget som sådan et lokalt bibliotek kan: man er meget tæt på hinanden.”

Fanø og turisterne

”Fanø er også et specielt sted. En god kombination af højtuddannede mennesker, som altid har udfordret biblioteket, på den gode måde, og så alle turisterne. Før i tiden forventede tyskerne, at vi talte tysk. I dag starter de på engelsk. Det er den slags små ændringer, som jeg ikke forstår, men som er en del af livet. Og turisterne har altid givet liv til biblioteket.”

Den tekniske udvikling

”Der er også sket en stor teknisk udvikling i min tid. Hold op, hvor kunne der være travlt i ”gamle dage”! Vi var få på arbejde, det væltede ind med bøger, kartotekskortene skulle sorteres, udfyldes, ofte stod der bunker af bøger på gulvet når man tog hjem. Teknikken har taget toppen af travlheden.
Folkebiblioteket er et sted hvor folk mødes, hvor de snakker med hinanden, hvor der opstår fællesskaber. Det har altid fascineret mig. Det var noget andet, da biblioteket holdt til på den gamle adresse. Nu er vi en del af skolen. Det skal nok blive godt, på sigt, men det kræver at vi bliver bedre til at vise, hvor biblioteket er placeret. Vi er lidt gemt væk nu – men det er dejligt at mange af vores lånere stadigvæk kan finde os.”

Vi kommer til at savne Jonna

På biblioteket kommer vi til at savne Jonna. Og der vil med garanti også være mange fannikkere, som vil kigge en ekstra gang eller to efter Jonna, når de fremover besøger biblioteket. For hun har, gennem de sidste 37 år, været en fast del af biblioteket i Nordby.

Men som Jonna siger, vil hun stadigvæk kigge forbi.

”Jeg har lovet mine kollegaer at komme forbi med kage. Jeg kommer til at savne mine kollegaer rigtig, rigtig meget. Det tætte fællesskab. Og jeg kommer til at savne vores lånere. Mange af dem kan jeg huske som små børn: Mange vender tilbage, når de selv får børn. Det er noget af det fantastiske ved Fanø.”

Jonnas anbefalinger

Her på falderebet havde Jonna et par dejlige boganbefalinger som hun gerne ville dele med jer.

Leopold-bøgerne, skrevet af og illustreret af Dina Gellert

”Fantastiske bøger med meget humor og vidunderlige illustrationer. Her får både børn og voksne rørt lattermusklerne, samtidig leverer bøgerne gode pointer og en forståelse for, hvorfor vi nogle gange opfører os som vi gør, både på godt og ondt.”

Vitello-bøgerne af Kim Fupz Aakeson og illustreret af Niels Bo Bojesen

”Det er bøger, som både bedstemødre og børn elsker. De er fornemt illustreret og behandler mange aktuelle temaer.
Vitello bor alene med sin mor og uden kontakt til sin far. Vitello er en fantasifuld dreng, der i den bedste mening kaster sig ud i livet. Dette giver mange sjove episoder og altid på en måde så både børn og voksne, får lidt at tænke over.”

Hvor flodkrebsene synger, Delia Owens

”En virkelig velskrevet bog, som man ønsker, ikke skal slutte!
Den handler om pigen Kyra Clark, som lever med sine forældre og fire ældre søskende i en hytte i sumpskoven ved North Carolinas kyst. Hun efterlades alene tilbage med en voldelig far, som også en dag forsvinder. Hendes liv bliver en ensom kamp for overlevelse, et sted hvor der kun er foragt for sumpens fattige. Der bliver fundet et lig af en ung mand og alt tyder på et fald fra stor højde - men er det nu hele sandheden?”