Hele Danmarks Halfdan

30.09.19
Når DR1 tirsdag aften blænder op for sidste afsnit i serien ”Øgendahl og de store forfattere” er det med et portræt af den folkekære Halfdan Rasmussen, der i år ville være fyldt 114 år. De fleste kender ham for sine mange underfundige, skæve og småfilosofiske børnerim, og der er vel næppe nogen, der ikke mindst en gang har bladret i Halfdans ABC.

Men Halfdan lavede også meget andet end rim til børn. I et digt fra serien af ”Tosserier”, der udkom i 7 bind fra 1951-1957, skriver han bl.a. dette lille vers: 

Jeg skriver sjove digte.
Jeg skriver også triste.
De første læser andre folk.
Selv læser jeg de sidste
.”

Det er disse ”sidste” digte, som Halfdan debuterer med i 1941 midt under 2. verdenskrig, hvor han samtidig er aktiv i modstandsbevægelsen. Temaerne er ofte alvorlige og handler om både de svære vilkår for arbejderklassen i 30’erne og fascimens destruktive kræfter. 

Halfdan forsøger også inden krigen at støtte kampen mod Franco, da han med en ven cykler til Spanien. De når dog aldrig længere end til den spanske grænse, hvor de må vende om. 

Der er derfor ingen tvivl om Halfdan Rasmussens politiske eller moralske ståsted. Men selvom denne alvorlige side er dominerende i de tidlige år, så leverer han senere en lang række af kendte digte, sange og historier, der er præget af legen med ordene, humor og småfilosofiske betragtninger tilgængelige for alle – både børn og voksne. 

Hvem trækker ikke bare en smule på smilebåndet ved vers som dette fra ”Noget om beskæftigelse”: 

En tyveknægt fra Varde
som hedder Bonaparte,
går rundt og stjæler fregner
fra damer, der er smarte.

Hans søster, der er gnaven,
går rundt i Dyrehaven
og vender alle pindsvin,
så de får sol på maven
.”

Halfdan Rasmussen er altså ikke kun munter og gakket børne- og ungdomsforfatter. Han rummer både det sjove og det triste, og på den måde er han en utrolig alsidig forfatter, der kan læses som barn, ung og voksen. 

Herunder har jeg fundet en række værker af og om Halfdan Rasmussen, som kan anbefales, hvis I ikke kan få nok af ham, ligesom jeg. 

/Rasmus
 

Materialer