Hvordan begyndte Fantasyfestival?

06.09.23
I september sættes magien igen fri i Esbjerg, hvor Esbjerg Kommunes Biblioteker den 16. og 17. september åbner dørene til årets festival. Læs med her, hvis du gerne vil vide, hvor ideen til festivalen opstod.

Sæt jer ned omkring bålet – eller foran skærmen. Lad magien blomstre. Og lad mig tage jer et smut tilbage i tiden.
For i år er det niende gang, Fantasyfestival løber af stablen. Fantasyfestival har efterhånden vokset sig stor, og får hvert år besøg af flere tusind gæster fra hele landet, foruden forfattere, foredragsholdere, rollespillere, kunstnere og illustratorer, forlag, boghandlere, rollespilsbutikker, musikere, gøglere, og spændende udendørs boder, der sammen er med til at omdanne Hovedbiblioteket i Esbjerg til et magisk universitet for en weekend. 

Kirsten Bloch startede det hele 

Men hvordan startede det hele egentlig, og hvor kom idéen til at skabe en Fantasyfestival i Esbjerg fra? Vi har spurgt bibliotekar Kirsten Bloch, idékvinden bag festivalen. 

”Jeg har elsket fantasygenren, siden jeg som barn fik læst Hobbitten op af min mor. Tolkiens magiske univers, og Bilbos rejse, fangede mig med det samme, og jeg støvede ivrigt biblioteket igennem for at finde bøger, der lignede. Og fascinationen af at rejse til en anden verden, bekæmpe drager og tage på farlige eventyr sidder stadig i mig den dag i dag, hvor jeg stadig elsker at læse fantasybøger.

En vigtig eksamensopgave

Så da jeg tilbage i 2011, som en del af en projektlederuddannelse, skulle fremlægge et projekt til min eksamen, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle handle om fantasy. På det tidspunkt fandtes der to forskellige fantasyrelaterede festivaler i Danmark: Harry Potter-festivalen i Odense, hvor fokus mest var på børn, og Fantasticon i København for de hardcore voksne fantasynørder. Men der fandtes ikke en festival, der samlede alle genrens facetter, og viste samspillet mellem litteraturen, musikken, kunsten, rollespillet, filmene mm. Min idé var derfor at skabe en Fantasyfestival i Esbjerg med fokus på unge og voksne, der viste koblingen mellem litteraturen og de mange medier, fantasygenren i dag breder sig over. Og forundersøgelsen viste, at der var interesse for idéen. 

Fra opgave til festival

Jeg havde dog aldrig forestillet mig, at festivalen faktisk ville blive til noget, da jeg afleverede eksamensopgaven. Men det gjorde den. For bibliotekets ledelse syntes, at det lød som en rigtig god idé med en Fantasyfestival i Esbjerg, 

Planlægningen af den første festival startede i 2012, og 7. marts 2015 kunne biblioteket så slå dørene op for 572 glade gæster fra hele landet til den allerførste Fantasyfestival. Egentlig var tanken, at det skulle være en enkeltstående festival, men den store succes gjorde, at bibliotekets ledelse hurtigt blev enige om at gentage succesen, og siden er festivalen vokset støt både arealmæssigt og på deltagertallet til omkring 8000 gæster til festivalen i 2022. De første to år var det Esbjerg Park, der lagde lokaler og udeområder til, men i 2017 flyttede festivalen ind på Hovedbiblioteket, hvor den nu ligger trygt og godt placeret. 

Og det er blevet til masser af gode oplevelser igennem årene med besøg fra store udenlandske fantasyforfattere som Tamora Pierce, Trudi Canavan, John Flanagan, Patricia Briggs, Sebastian de Castell, Peter V. Brett og Julie Kagawa, og kendte danske fantasyforfattere som Lene Kaaberbøl, Josefine Ottesen, Kenneth Bøgh Andersen og Dennis Jürgensen, samt masser af nyere fantasyforfattere, som Malene Sølvsten, Julie M. Day, Boris Hansen og Tobias Stenbæk Bro, for bare at nævne nogle få. Derudover har Fantasyfestival igennem tiden budt på blandt andet forpremierer på nye fantasyfilm, fantasymusik, teater, computerspil, rollespil, cosplayers, forskellige kreative workshops for børn, brætspil, fantasydrinks, musik, kunst, spændende debatter, en stor indendørs messe, og en stemningsfuld markedsplads. 

Jeg glæder mig til at opleve den fantastiske stemning igen, og hilse på både nye og tidligere gæster og standholdere, når vi 16.-17. september slår dørene op til endnu en omgang Fantasyfestival. 

Ses vi?”

Det kan du tro vi gør, Kirsten! Og tak for fortællingen.  
Se hele programmet på Fantasyfestival.dk, eller find Fantasyfestival på Facebook eller på Instagram

Tags