Anna Kirstine Pedersen, biblioteksformidler på Esbjerg Kommunes Biblioteker

Kultur for alle i Esbjerg: Læsning, billedkunst og snacks!

12.01.22
I Esbjerg bruger man læsning og billedkunst til at dyrke den mentale sundhed blandt unge mennesker. Det er blevet til et stærkt samarbejde mellem biblioteket og kulturskolen. Og det hele begynder den 26. januar – så hvis du er i aldersgruppen fra 18-25, er det måske noget for dig?

”Alle kan være med her, det bliver både anderledes, spændende, sjovt og lærerigt”, siger Anna Kirstine Pedersen, biblioteksformidler på Esbjerg Kommunes Biblioteker og underviser i guidet fælleslæsning. ”Jeg læser bidder af en skønlitterær tekst op – det kan være en tekst om forskellige emner; sorg, fodbold, musik, kærlighed, barndom eller alt muligt andet, og så kan man snakke om det. Man kan få et fællesskab omkring teksten. Det kan noget helt unikt”, fortsætter Anna Kirstine.

Guidet fælleslæsning handler altså om at læse tekster sammen. Dog ikke på den kedelige og skolede måde. I guidet fælleslæsning er der nemlig fokus på samtalen.

”Kultur for dig” – hvad er det?

Projektet er bygget sådan op, at de første seks uger har du guidet fælleslæsning på biblioteket og de næste otte uger har du billedkunst på Kulturskolen. Så projektet strækker sig over i alt 14 uger, hvor du er sammen med de samme unge mennesker.

På Kulturskolen står Christina Malbek, kunstner og underviser i billedkunst, klar til at tage over efter Anna Kirstine: ”Her dykker vi ned i det billedkunstneriske univers hvor vi kigger på forskellige yngre kunstneres arbejde og lader os inspirere af deres arbejdsmetoder. Vi vil være optaget af materialet på en undersøgende og legende måde. Det kan f.eks. være ved klippe et billede i stedet for at tegne, arbejde med mønstre ved at folde og dyppe papiret i farvet vand eller male et billede, ved at hælde malingen ud på lærredet, i stedet for at bruge en pensel.
Inden for billedkunst er der ingen regler, ingen rigtig og forkert, der er kun muligheder og dem vil vi fordybe os i.”
udtaler Christina.

Fælles for biblioteket og Kulturskolen, og for hele projektet er, at der skabes et rum for kreativ udfoldelse og et frirum, hvor du ikke skal forholde dig til andet end at være til stede i nuet og hygge dig sammen med andre unge mennesker.

Ingen lektier OG snacks!

”Samtalerne på biblioteket tager udgangspunkt i lige hvad der falder os ind i øjeblikket. Det behøver derfor ikke handle om teksten; det må det meget gerne, men det kan også være, at teksten giver en association til ens eget liv, som man har lyst til at dele. Denne måde at læse tekster på skaber et behageligt rum og forhåbentlig nogle rigtig gode samtaler. Der er ingen lektier og ingen forberedelse. Vi skal læse, snakke og hygge! Jeg skal nok sørge for snacks – og flere forskellige af dem”, afslutter Anna Kirstine.

Det er gratis at deltage, men husk tilmelding.
Tilmelding til Kultur for dig

Faktaboks

”Kultur for dig” er et samarbejde mellem kulturskolerne og bibliotekerne i Esbjerg, Fanø, Tønder og Varde Kommune. Projektet handler om at skabe nye fællesskaber i aldersgruppen fra 18-25 og styrke de unges trivsel. Her i Esbjerg består ”Kultur for dig” af guidet fælleslæsning på biblioteket og billedkunst på kulturskolen. Projektet strækker sig over i alt 14 uger. Det er gratis at være med og vil du vide mere om Kultur for dig, kan du kontakte projektleder Anna Kirstine Pedersen på akipe@esbjerg.dk eller på 21736854.
*Projektet er støttet af Region Syddanmarks kulturpulje